Liczba porcji6
Łączny czas:40 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:20 min
Poziom trudności:Średnie

Mocno czekoladowe brownie

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Czekolada gorzka - 200 g czekolady Wedel gorzkiej
  • 200 g masła
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Czekoladę rozpuścić z masłem w wodzie. Lekko przestudzić. Jajka utrzeć z cukrem. Dodać czekoladę WEDEL gorzką x2, delikatnie wymieszać z przesianą mąką. Ciasto przelać do formy, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 st.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE:

  • Michał 27 listopada 2018 23:27
    "rozpuszczenie w wodzie" - czy chodzi tu o rozpuszczenie w kąpieli wodnej czy w dosłownie w wodzie?
  • Agusia 14 października 2018 14:58
    Prosty przepis, powiedzcie jakiej wielkości blaszki do wypieku użyć?
  • libra989 26 października 2017 17:48
    a ile wody?
  • Krzysztof Jasik 13 marca 2016 20:15
    Niby przepis prosty, nawet jak dla debiutanta. Jednak największe problemy miałem z....logistyką. Jak tu, będąc w małej szwedzkiej miejscowości, zdobyć czekoladę Wedla. Na szczęście kolega powracający na projekt uratował sytuację i przywiózł czekoladę z ojczyzny. W tej sytuacji znalezienie niesłonego masła w Szwecji nie było już problemem. Może nie wyszło pięknie i estetycznie, ale aromatycznie i pysznie.
  • Agnieszka Sieczkoś 13 marca 2016 19:21
    Rzeczywiście mocno czekoladowe i mocno pyszne... Polecam
  • Edyta Kmiecik 13 marca 2016 12:07
    Zapach przy rozpuszczaniu czekolady, a potem przy pieczeniu brownie z czekoladą Wedel był iście obłędny. Smak równie wyśmienity, bo po ledwie kilku godzinach zostały same okruszki. Zdaniem mojego męża, ciasto trochę zbyt mało słodkie (użyłam wyłącznie gorzkiej czekolady i tyle cukru, ile podano w przepisie), ale ja uważam, że gdyby zwiększyć ilość cukru, ciasto byłoby zbyt słodkie. Wielki plus za czas przygotowania. Ciasto zrobiłam, gdy dzieci się kąpały. Zanim skończyłam je ubierać, już można było wyjąć gotowe ciacho z piekarnika. To nasze pierwsze brownie, ale z pewnością będziemy wracać do tego przepisu.
  • Magdalena Stuchlik 12 marca 2016 18:14
    Za oknem szaro, zimno i pada deszcz, ten dzien trzeba było osłodzić a ponieważ nic tak nie poproawia nastroju jak mocno czekoladowe brownie to wybor był prosty. Uwielbiam polaczenie smaku czekolady i owoców wiec do ciasta dodalam plasterki banana a zeby dopełnić dzieła dorzucilam też garść orzechow pecan. Wyszlo pysznie!
  • Liliana Jasik 12 marca 2016 18:00
    Ciasto robione z Wedlem i miłością dla męża :) wyszło idealne, mokre, aromatyczne i mocno czekoladowe. Dodałam jeszcze odrobinę chili by przełamać smak. Wykonanie jest banalnie proste i szybkie a efekt rewelacyjny. Polecam !
  • Jarosław Sokołowski 11 marca 2016 16:14
    Czekolada Wedla jest Królową słodyczy. A zrobione z niej Brownie potrafi zawładnąć podniebieniem do ostatniego okruszka. Przepis zmodyfikowałem dodając po 100 g uprażonych w piekarniku i posiekanych w grubszą kostkę orzechów włoskich oraz pistacji. Na wierzch ciasta dla dekoracji rozsypałem również pistacje. Ciasto jest przepyszne, a dodatek orzechów sprawia, że ma jeszcze bardziej niesamowity smak.
  • Marcin Jóźwiak 10 marca 2016 19:34
    Łatwe w przygotowaniu, ale bardzo elegancko wyglądające ciasto! Cudowny smak czekoladowego ciasta zadowoli każdą osobę. Jego aromat czekoladowy jest po prostu niemożliwy. Nie da się oprzeć przed zjedzeniem następnego kawałka.
  • Iwona 7 marca 2016 19:09
    Moje ulubione, mocno czekoladowe. Na co dzień i od święta. Dzień Kobiertmoże być codziennie :-)
  • Magdalena Cierniak 6 marca 2016 22:07
    Pyszne ciacho. Mocno czekoladowe! Rozpływające się w ustach.
  • Joanna Gliszczyńska 6 marca 2016 13:56
    Ten przepis na brownie pozytywnie mnie zaskoczył! Wilgotne w środku, mocno czekoladowe - tak wyobrażałam sobie idealne brownie :)
  • A Juźwicka 2 marca 2016 16:12
    Moje brownie jest przełożone bitą śmietaną i zamiast tylko gorzkiej czekolady dodałam pół na pół gorzką z mleczną czekoladę Wedla (na prośbę córki, bo z samą gorzką czekoladą jest zbyt gorzkie). Polane jest gorzką czekoladą wymieszaną z odrobiną mleka, aby polewa nie była za twarda. Ciasto bardzo szybko się robi. Sprawdzony przepis na niezapowiedzianych gości. Jeden z moich ulubionych przepisów na szybkie ciasta. Polecam
  • Katarzyna Tsu 2 marca 2016 09:32
    Aaaa! Do zdjęcia zostało tylko tyle ... I tyleż dla mnie do spróbowania wiec wychodzi na to, że było pyszne. Jest to ciasto ekspresowe, które łatwo i szybko można przygotować gdy wpadną do nas niezapowiedziani goście. Ja użyłam mniej cukru niż w przepisie, bo lubimy intensywny smak samej czekolady, ale dla wielu łasuchów wersja oryginalna też będzie smaczna. Polecam!
  • Paulina 27 lutego 2016 22:03
    Czekoladowe brownie to jedno z moich ulubionych ciast - jest dosyć proste w przygotowaniu i raczej bardzo rzadko się nie udaje :) No i bardzo dobrze smakuje.
  • BARBARA KLEWIN 26 lutego 2016 22:19
    Brownie, ciasto bardzo szybkie do zrobienia a zachwyca podniebienia męża i teścia, teściowa jak to teściowa to za słodkie, to za niskie. Ale męskie grono wniebowzięte. Mąż dla przełamania smaku z wierzchu smaruje dżemem z czarnej porzeczki. Rewelacja - mokre, ciężkie i ten smak....ah... tylko piec.
  • Joanna 25 lutego 2016 17:20
    Przy pierwszym razie myślałam, że ciasto nie wyszło i pójdzie do kosza, a przecież takie właśnie ma być: ciężkie, mokre i mega czekoladowe. Lubię przełamywać smak gorzkiej czekolady różnymi dodatkami: orzechami, owocami, w tym przypadku użyłam wiśni z nalewki :D