Czekoladowe pancakes z owocami
3
15 min
3 porcje
Łatwe
Ciasta i desery

Czekoladowe pancakes z owocami

Podwójnie czekoladowe, puszyste i mięciutkie pancakes z dodatkiem klasycznego kakao i kawałkami gorzkiej czekolady. Brzmi zachęcająco? Oczywiście, bo to istne niebo w gębie! Wyobraź sobie takie śniadanie, a do tego miks owoców i całość polaną sosem czekoladowym. Uzupełnij je ulubionymi dodatkami, a będzie to Twój ulubiony przepis!

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pyszne pancakes czekoladowe czarują smakiem i dużą ilością czekolady. Jeśli potrzebujesz więcej pomysłów na ten posiłek lub deser, wypróbuj kilka inspiracji, a pancakes czekoladowe staną się jednym z Twoich ulubionych przepisów.

Smaczne placki z masłem i nie tylko

Sos czekoladowy i owoce to nie jedyne składniki, które mogą koronować Twoje pancakes czekoladowe. Czym jeszcze możesz je udekorować? Propozycji jest kilka, na przykład:

  • polej je syropem klonowym;
  • zwieńcz jogurtem naturalnym (jogurt bardzo dobrze zbilansuje słodycz czekolady);
  • oprósz cukrem pudrem lub kakao;
  • obficie udekoruj bitą śmietaną;
  • ułóż na nich niewielką ilość masła, która rozpłynie się dzięki ciepłu oddanemu przez pancakes.

Dodatki z malin na śniadanie

Robiąc pyszne placuszki na śniadanie, możesz wykorzystać różne składniki. Owoce, łakocie, wiele innych smakołyków do ciasta i na wierzch dla wyjątkowego smaku. Wspomniane owoce możesz smażyć i zmiksować, by polać swoje puszyste pancakes. Jak je przygotować?

Na patelni z grubym dnem umieść wybrane owoce (maliny, truskawki, jagody). Dodaj 2-4 łyżki cukru, stosownie do potrzeb. Podczas smażenia mieszaj często owoce, aby się nie przypaliły. Możesz je podawać bezpośrednio z patelni jako sos na ciepło. Kolejna możliwość to zblendowanie owoców i polanie pancakes takim musem. Pycha!

Pancakes czekoladowe - wskazówki do smażenia

Jajka, mleko, olej i trochę suchych składników utworzą pyszne czekoladowe pancakes. Warto jednak zachować proporcję przy robieniu ciasta i zapamiętać kilka wskazówek, by przygotowanie naleśników na śniadanie było czystą przyjemnością.

Zwróć uwagę na ciasto

Zadbaj o to, by na patelni znalazła się odpowiednia ilość ciasta. Gdy placuszki będą za grube, mogą wyjść przypalone lub surowe w środku. Nie spiesz się i dawkuj ciasto ostrożnie, by później z dumą podawać pyszne i dobrze wysmażone pancakes czekoladowe na śniadanie.

Na ciepło i na zimno

Śmiało możesz usmażyć więcej pancakes za jednym razem. Na zimno też są pyszne i możesz je jeść na przykład z sosem lub owocami. Świetnie jeśli zwieńczy je również cukier puder! W tym wypadku słodkości nigdy za wiele. 

Komentarze