Pyszne ciastka z białą czekoladą są już gotowe. Domowe ciasteczka to prosty deser, który ucieszy każdego miłośnika słodkości i zaskoczy cytrynowym posmakiem, by trwale urzec połączeniem smaków. Sprawdzą się tak samo dobrze na większej imprezie, jak i na kameralnym spotkaniu, z okazji imienin siostry czy odwiedzin starych znajomych.
Takie aromatyczne ciastka z białą czekoladą możesz przygotować jako prezent dla wymagającego fana wypieków. Jeszcze tylko musisz ładnie je zapakować i możesz podarować je komuś, komu sprawią przyjemność.
Sprawdź, co możesz przygotować do ciastek z białą czekoladą. Przeczytaj przepis do końca i zaintryguj każdego, kto spróbuje Twoich ciastek.
Jak ozdobić domowe ciasteczka? Przygotuj ciasteczka z kawałkami białej czekolady
Ciastka z białą czekoladą z tego przepisu możesz podać już chwilę po wyjęciu z piekarnika. Gdy będą jeszcze ciepłe, czekolada będzie wciąż miękka, delikatnie rozpuszczona. Z czasem ciastka stopniowo będą stawać się nieco bardziej zwarte i chrupkie. Jeśli szukasz sprawdzonych pomysłów na ozdobienie ciastek z białej czekolady, zacznij od zaopatrzenia się w dodatkową porcję Czekolady Białej E.Wedel 80 g.
Wystarczy, że przed wstawieniem ciasteczek do pieca, połamiesz drugą czekoladę na kawałki i rozdrobnisz ją dokładniej w blenderze. Drobinki czekolady umieść następnie na każdym ciastku. Tak ozdobione włóż do pieca – w ten sposób pokryjesz wierzch maślanych ciasteczek dodatkową porcją czekolady.
Ciastka z białą czekoladą i pyszną polewą z gorzkiej czekolady
Pyszna polewa z gorzkiej czekolady do świetny dodatek do ciastek z białą czekoladą i nutą cytryny. Sprawdź, jak przygotować polewę w parę minut. Możesz zacząć ją robić, kiedy ciastka będą stygnąć, po wyjęciu z piekarnika.
Skompletuj listę składników:
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 180 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel
Na początek podgrzej śmietankę w rondelku, ale nie doprowadzaj do wrzenia, grozi to zważeniem śmietanki. Następnie zdejmij rondel z gorącą śmietanką z ognia. Połam całą czekoladę na kawałki i dodaj do gorącej śmietanki. Dokładnie wymieszaj - najlepiej użyj drewnianej łyżki lub trzepaczki kuchennej.
Mieszaj do momentu, kiedy cała czekolada się rozpuści. Jeśli czekolada nie może się w pełni rozpuścić, wstaw rondel na mały ogień.
Gotowa polewa powinna mieć jednolitą konsystencję i gładką powierzchnię. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta, dodaj odrobinę mleka i zamieszaj. Jeśli chcesz uzyskać większą gęstość, dodaj więcej czekolady do rondelka.
Oblej ciasteczka z białą czekoladą porcją polewy czekoladowej i poczekaj aż polewa zastygnie.
Dodatki do oprószenia ciastek z białą czekoladą
Tym sposobem masz już gotowe wyjątkowe ciastka z białą czekoladą i polewą czekoladową. Teraz czas na dodatki, którymi możesz udekorować dodatkowo swój wypiek.
Sięgnij po kawałki czekolady, rozdrobnione orzechy, bakalie i słodką cukrową posypkę. Oprósz ulubionymi smakołykami ciastka z białą czekoladą i podaj do filiżanki ulubionej kawy czy herbaty.
Smacznego!
Komentarze