Krem czekoladowy z dodatkiem rabarbaru
1
45 min
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Krem czekoladowy z dodatkiem rabarbaru

Rabarbar charakteryzuje się bardzo kwaśnym smakiem, dlatego jest wykorzystywany jako przełamanie słodkich deserów. Komponuje się doskonale, np. z kremem czekoladowym, szczególnie w miesiącach letnich, gdy dostęp do świeżego rabarbaru jest bardzo łatwy. Sprawdź, jak przygotować taki deser!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

O czym trzeba pamiętać, przygotowując krem czekoladowy z rabarbarem?

Krem czekoladowy z rabarbarem może być doskonałym dodatkiem do innych deserów, np. jako dodatek do brownie czy baza do deseru w pucharku.  Kluczem do sukcesu jest jednak  przygotowanie go w odpowiedni sposób. Najważniejsze jest zwrócenie uwagi na temperaturę poszczególnych składników. Śmietanka powinna być chłodna, a czekolada – schłodzona przed pomieszaniem z mascarpone. Wówczas unikniesz zważenia się całej masy.

 

Trzeba pamiętać również o odpowiednim sposobie przygotowania rabarbaru. Nie powinien być on zbyt mocno rozgotowany. Znacznie lepiej sprawdzi się mus, w którym wciąż pływają większe kawałki tej rośliny.

Jak zmodyfikować przepis na mus czekoladowy z dodatkiem rabarbaru?

Krem czekoladowy z rabarbarem jest bardzo prosty do przygotowania. Można go jednak delikatnie zmodyfikować, dostosowując do własnych preferencji. Chodzi głównie o czekoladę. Jeśli lubisz bardziej gorzkie desery, idealnie sprawdzi się wariant z większą zawartością kakao ciemnego z Ghany E.Wedel. W sytuacji, gdy preferujesz mleczną czekoladę, możesz postawić na czekoladę Mleczną Klasyczną E.Wedell.

 

Co ciekawe, krem będzie smakował doskonale również w sytuacji, gdy zostanie on przygotowany zupełnie bez użycia kakao. Biała czekolada także świetnie komponuje się z rabarbarem. Jeśli więc jesteś miłośnikiem takiego wariantu, warto zrezygnować z klasycznego, gorzkiego wyrobu i postawić na czekoladę Białą Klasyczną E.Wedel.

 

Modyfikacja może dotyczyć także ilości cukru. Warto dopasować ją do zastosowanego rodzaju czekolady i innych składników. Deser nie powinien być za słodki, ale nie może być również zbyt kwaśny. Najlepiej dostosować proporcje do własnych preferencji.

 

Do lekko wystygniętego kremu można dodać również kawałki czekolady. Zdąży się ona delikatnie rozpuścić, a mus zyska nieco inną konsystencję. W tym celu warto dodać również posiekane orzechy czy nawet wiórki kokosowe.

Jak podawać krem czekoladowy z rabarbarem?

Krem czekoladowy z dodatkiem rabarbaru warto podawać w pucharkach lub miseczkach. Na wierzchu takiego deseru idealnie będą wyglądać drobne kawałki prażonego rabarbaru czy nawet inne owoce. Świetnie sprawdzą się, np. truskawki czy maliny. Całość ożywi też listek świeżej mięty umieszczony na środku. Krem czekoladowy można podawać zgodnie z własnymi preferencjami – w niektórych przypadkach sprawdzi się on bowiem jako dodatek do biszkoptu czy innych wypieków. Wszystko zależy wyłącznie od tego, jak chcesz go wykorzystać.

 

Krem smakuje najlepiej, gdy jest przygotowany ze świeżego rabarbaru. Z tego powodu warto pokusić się o jego przygotowanie w trakcie miesięcy letnich, gdy bez problemu można kupić (a najlepiej zebrać) świeży rabarbar. Dlaczego warto sięgnąć po ten przepis? Niezwykły smak tego deseru umili każde leniwe letnie popołudnie. Przepis na ten krem sprawdzi się także w sytuacji, gdy masz niewiele czasu, a spodziewasz się gości. Będzie także  świetnym wyborem na imprezy plenerowe czy spotkania towarzyskie w gronie najbliższych.

Komentarze