Liczba porcji2
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:10 min
Poziom trudności:Łatwe

Kakao z piankami i orzechami macadamia

Jesienią i zimą nic nie zastąpi słodkich i ciepłych napojów, które rozgrzewają żołądek… i serce. Jednym z nich bez wątpienia jest kakao, ale nie takie zwyczajne! W towarzystwie pianek marshmallow i chrupiących orzeszków macadamia gorący przysmak smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak go przyrządzić!

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • mleko (ilość w zależności od porcji, jakie planujesz przyrządzić),
  • 10 sztuk pianek marshmallow,
  • Kakao Ciemne z Ghany - 2 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • garść rozłupanych orzechów macadamia,
  • 2 łyżeczki cukru.
  • opcjonalnie: śmietanka kremówka lub mleczko kokosowe/sojowe
  • opcjonalnie: przyprawy korzenne: kardamon, cynamon, goździki, chili
  • opcjonalnie: miód/syrop klonowy.
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Mleko zagotuj w rondelku na niewielkim ogniu.

  • 2

    Dosyp do niego kakao ciemne z Ghany E.Wedel oraz dodatki (o ile się na nie zdecydujesz).

  • 3

    Gotuj i mieszaj, aż do połączenia się składników.

  • 4

    W oddzielnej misce przygotuj orzeszki macadamia – obrane z łupek i pokruszone.

  • 5

    Zagotowane kakao przelej do kubków.

  • 6

    Do każdego z nich wrzuć kilka pianek, z wierzchu posyp orzeszkami.

  • 7

    Jeżeli chcesz wykorzystać też inne dodatki, to teraz jest czas na ich umieszczenie – może to być kardamonowa posypka, dekoracyjne laski wanilii lub cynamonu, bita śmietana przyrządzana z ubitej kremówki.

  • 8

    Deser podawaj od razu po przygotowaniu – powinien być jeszcze ciepły, z unoszącą się nad kubkiem parą.

Oceń przepis:

W czym tkwi sekret tego deseru?

Wyjątkowość tego przepisu tkwi w wysokiej jakości składnikach o różnych fakturach, kolorach i smakach, o czym przeczytasz także w poradzie, jak przyrządzić kakao z dodatkiem pianek. Mamy tu coś, co lubi każdy – płynną prawdziwą czekoladę, do tego słodkie dodatki oraz przyprawy podkręcające smak. Puszyście miękkie pianki, które wprost rozpływają się w ustach, ciekawie uzupełniają się z przyjemnie chrupiącymi kawałkami orzeszków. Całość intryguje i smakuje niemal każdemu!

Idealnie przygotowane kakao

Choć przygotowanie kakao jest dziecinnie proste, to każdy dorosły wie, że z jednego przepisu można uzyskać dania różniące się smakiem, wyglądem, fakturą. Również naszą recepturę można w nieskończoność modyfikować, pamiętając o tym, by wybierać wyłącznie dobre składniki. Jednym z tych, który na pewno nie zawiedzie Twoich oczekiwań jest oryginalne Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel, rekomendowane w tym przepisie.

 

Dla uzyskania bardziej gęstej, sycącej konsystencji możesz dodać do mleka i kakao również kremową śmietankę. Wersja ta będzie jednak dość ciężka, co nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli szukasz nieco lżejszych rozwiązań i nowych smaków, postaw na mleko sojowe lub napój kokosowy – dodadzą one deserowi ciekawego posmaku. Podobnie wygląda korzystanie z przypraw. Wyrazisty cynamon czy kardamon, a może nawet chili z pikantną nutą – każdy z nich pozwoli Ci na osiągnięcie zupełnie nowego efektu smakowego.  

Sposób podania

Kakao z piankami i posypką wygląda efektownie nawet wtedy, gdy nie poświęcisz zbyt wiele uwagi na sposób jego podania. Estetyka deseru jest na naprawdę wysokim poziomie – nic dziwnego, że napój jest serwowany w najlepszych restauracjach i kawiarniach na świecie. Im bliżej świątecznego, zimowego klimatu, tym większy apetyt na słodkie, pięknie podane desery. Tutaj dodatkową ozdobą może być laska cynamonu lub wanilii.

Napój serwuj w kubku ceramicznym – niezwykle urocze są modele w sweterkach lub takie wyposażone w antypoślizgowe uchwyty. Zapewniają komfort w użytkowaniu, a przy tym dłużej trzymają ciepło.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: