Kakao z piankami i orzechami macadamia
0
10 min
2 porcje
Łatwe
Napoje i koktajle

Kakao z piankami i orzechami macadamia

Jesienią i zimą nic nie zastąpi słodkich i ciepłych napojów, które rozgrzewają żołądek… i serce. Jednym z nich bez wątpienia jest kakao, ale nie takie zwyczajne! W towarzystwie pianek marshmallow i chrupiących orzeszków macadamia gorący przysmak smakuje jeszcze lepiej. Zobacz, jak go przyrządzić!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

W czym tkwi sekret tego deseru?

Wyjątkowość tego przepisu tkwi w wysokiej jakości składnikach o różnych fakturach, kolorach i smakach, o czym przeczytasz także w poradzie, jak przyrządzić kakao z dodatkiem pianek. Mamy tu coś, co lubi każdy – płynną prawdziwą czekoladę, do tego słodkie dodatki oraz przyprawy podkręcające smak. Puszyście miękkie pianki, które wprost rozpływają się w ustach, ciekawie uzupełniają się z przyjemnie chrupiącymi kawałkami orzeszków. Całość intryguje i smakuje niemal każdemu!

Idealnie przygotowane kakao

Choć przygotowanie kakao jest dziecinnie proste, to każdy dorosły wie, że z jednego przepisu można uzyskać dania różniące się smakiem, wyglądem, fakturą. Również naszą recepturę można w nieskończoność modyfikować, pamiętając o tym, by wybierać wyłącznie dobre składniki. Jednym z tych, który na pewno nie zawiedzie Twoich oczekiwań jest oryginalne Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel, rekomendowane w tym przepisie.

 

Dla uzyskania bardziej gęstej, sycącej konsystencji możesz dodać do mleka i kakao również kremową śmietankę. Wersja ta będzie jednak dość ciężka, co nie wszystkim może przypaść do gustu. Jeżeli szukasz nieco lżejszych rozwiązań i nowych smaków, postaw na mleko sojowe lub napój kokosowy – dodadzą one deserowi ciekawego posmaku. Podobnie wygląda korzystanie z przypraw. Wyrazisty cynamon czy kardamon, a może nawet chili z pikantną nutą – każdy z nich pozwoli Ci na osiągnięcie zupełnie nowego efektu smakowego.  

Sposób podania

Kakao z piankami i posypką wygląda efektownie nawet wtedy, gdy nie poświęcisz zbyt wiele uwagi na sposób jego podania. Estetyka deseru jest na naprawdę wysokim poziomie – nic dziwnego, że napój jest serwowany w najlepszych restauracjach i kawiarniach na świecie. Im bliżej świątecznego, zimowego klimatu, tym większy apetyt na słodkie, pięknie podane desery. Tutaj dodatkową ozdobą może być laska cynamonu lub wanilii.

Napój serwuj w kubku ceramicznym – niezwykle urocze są modele w sweterkach lub takie wyposażone w antypoślizgowe uchwyty. Zapewniają komfort w użytkowaniu, a przy tym dłużej trzymają ciepło.

Komentarze