Następne
Wróć do listy porad

Jak przygotować pyszne kakao z dodatkiem pianek?

Nie ma chyba lepszego sposobu na poprawę nastroju niż rozgrzewające, aromatyczne kakao z piankami. Ten wyjątkowy deser przywędrował do nas z USA i już dziś ma swoich wiernych fanów. Jeśli jeszcze nie udało Ci się go spróbować, koniecznie nadrób zaległości. Zobacz, jak przygotować ten przepyszny, słodki napój, jakim jest kakao z piankami, aby wydobyć pełnię jego smaku.

O tym, że dobre kakao to świetny pomysł na deser, bez względu na porę dnia i okazję, nie trzeba nikogo przekonywać. Znany od wieków napój kochają zarówno młodsi, jak i starsi. Jeśli jednak chcesz poczuć prawdziwie dziecięcą radość podczas sączenia kakao z ulubionego kubka, dodaj do niego pianki typu marshmallow. Oba składniki wzajemnie się komplementują, a fuzja smaków wprawia w prawdziwy błogostan. Musisz tego spróbować! Kakao z piankami najlepiej smakuje w jesienno-zimowe wieczory, ale możesz po niego sięgnąć zawsze, gdy potrzebujesz słodkiego wsparcia.

Share:

Zadbaj o:
  • WYBÓR ODPOWIEDNIEGO KAKAO

    To od jego jakości będzie zależał ostateczny smak Twojego słodkiego deseru. Im bardziej aromatyczne będzie kakao, tym „głębszy” i bardziej wielowymiarowy aromat napoju uzyskasz. Dobrze w tej roli sprawdzi się np. Kakao ciemne z Ghany E.Wedel.

  • WŁAŚCIWY ROZMIAR PIANEK

    Do kakao z piankami najlepiej nadają się malutkie pianki typu marshmallow. Z łatwością wrzucisz kilka lub więcej do kubka rozgrzanego napoju. Możesz je wyjadać jedna po drugiej, ciesząc się wyjątkowym połączeniem smaku. A jeśli do dyspozycji masz tylko klasyczne, większe pianki, przed dodaniem do deseru pokrój je na małe cząstki.

  • ODPOWIEDNIE PROPORCJE SKŁADNIKÓW PODCZAS PRZYGOTOWYWANIA KAKAO

    Jeśli chcesz uzyskać gęstszy, bardziej kremowe kakao z piankami, zmieszaj tłuste mleko ze śmietanką kremówką (w proporcjach 3:1), a jeśli lżejszą wersję, o bardziej intensywnie wybijającym się aromacie kakao – połącz mleko z wodą w podobnych proporcjach. Pamiętaj, że krowie mleko możesz też zastąpić np. mleczkiem kokosowym czy mlekiem sojowym. Dodaj również odpowiednią ilość samego kakao. Na 1 szklankę napoju powinna wystarczyć 1 łyżeczka aromatycznego proszku.

  • DOPRAWIENIE SŁODKIEGO NAPOJU

    Swoje kakao z piankami możesz dodatkowo urozmaicić, doprawiając napój przyprawami korzennymi – np. szczyptą cynamonu czy kardamonu lub goździkami.

Uważaj na:
  • ODPOWIEDNI POZIOM SŁODKOŚCI

    Pamiętaj, że słodkim elementem będą już pianki. Możesz więc posłodzić kakao z piankami nieco mniej niż zazwyczaj. Dobrym pomysłem jest też zastąpienie cukru miodem albo syropem klonowym, które nadadzą napojowi ciekawy aromat.

  • ESTETYKĘ PODANIA DESERU

    Kakao wlej do ulubionego kubka, najlepiej ceramicznego, o dużej pojemności, a następnie dodaj kilka pianek. Całość możesz dodatkowo udekorować wiórkami gorzkiej lub mlecznej czekolady albo kolorową posypką.

  • NALANIE ODPOWIEDNIEJ ILOŚCI KAKAO

    Pamiętaj, że kiedy słodki i odpowiednio przyprawiony napój znajdzie się już w kubku, dodasz do niego pianki. Dlatego musisz na nie zostawić odpowiednią ilość miejsca. Najlepiej będzie, jeśli wypełnisz kubek kakao mniej więcej do 3/4 wysokości. Wtedy nie narazisz się na ryzyko przelania cennego napoju.