Liczba porcji1
Łączny czas:25 min
Przygotowanie:25 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Średnie

Jak zrobić plastyczny lukier kakaowy?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Około 800 gramów cukru pudru
  • 3 łyżeczki glukozy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do szklanki należy nalać około 50 ml gorącej wody i dodać do niej żelatynę. Dokładnie wymieszać, aż się rozpuści. Dodać glukozę i dokładnie wymieszać.

  • 2

    Na stolnicę należy wysypać około trzy szklanki cukru pudru przesianego z kakao i wylać powoli żelatynę. Całość mieszać, a gdy zacznie lekko gęstnieć – rozpocząć zagniatanie. Dodawać stopniowo pozostałą część cukru pudru, nieustannie ugniatając. Masa powinna go wchłonąć.

  • 3

    Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie masy za pomocą wałka, na blacie lekko podsmarowanym tłuszczem. Jeżeli masy wyszło zbyt dużo, można ją trzymać w lodówce, w szczelnie zamkniętym plastikowym woreczku – tak przechowywana kakaowa masa lukrowa nie zepsuje się nawet przez kilka tygodni.

Oceń przepis:

Na co zwrócić szczególną uwagę

Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić szczególną uwagę podczas przygotowywania kakaowej masy lukrowej. Przede wszystkim należy stopniowo dodawać cukier puder, nigdy cały naraz – w ten sposób można kontrolować cały proces, nie dojdzie do „przesycenia” cukrem masy i jej zbrylenia. Warto także pamiętać, że lukier plastyczny nie przyklei się do ciasta sam z siebie, biszkopt musi być posmarowany kremem lub odpowiednio nasączony, inaczej będzie wyglądał nieestetycznie, a ciasto będzie się źle kroiło.  Aby plastyczny lukier nie był zbyt suchy, można dodać do niego nieco tłuszczu. Dla fanów słodkości jest także rozwiązanie – rozpuszczoną w kąpieli wodnej połowę Białej Czekolady E.Wedel można dodać do lukru, zamiast oleju kokosowego lub rzepakowego, przed wałkowaniem.  

Lukier plastyczny jest bardzo często mylony z masą marcepanową. Nic dziwnego, nie tylko podobnie wyglądają, ale i są podobne w smaku. Masa marcepanowa ma jednak inny kolor (nie jest tak biała jak klasyczny lukier plastyczny) i zawiera migdały, co sprawia, że nie sprawdzi się w przypadku osób uczulonych na migdały i orzechy.

Lukier plastyczny ma jedną podstawową zaletę – można go bez problemu barwić. Wystarczy dodać barwnik lub syrop owocowy, aby osiągnąć pożądany efekt wizualny.  Dobrze wykonany lukier plastyczny jest nie tylko idealnym sposobem na ozdobienie tortu, ale i różnego rodzaju ciast (m.in. ciasta marchwiowego czy murzynka).

Należy pamiętać, że nie każde ciasto można obłożyć lub ozdobić lukrem plastycznym. Podstawowa zasada – nie dodajemy bitej śmietany ani do kremu, ani jako ozdobę, bo rozpuści masę. Najlepiej sprawdzą się kremy oparte na maśle lub biszkopt nasączany czekoladą.

Lukier plastyczny może wyglądać niezwykle estetycznie. Można nie tylko obłożyć nim ciasto, ale i tworzyć z niego ładne figurki lub elementy dekoracyjne, takie jak kwiatki. W jego przypadku ogranicza nas przede wszystkim fantazja. Wykonując kakaowy lukier plastyczny w domu masz także pewność, że jest wykonany z dobrej jakości składników. Zaskocz bliską Ci osobę tortem ozdobionym w sposób niebanalny i spraw, że jej święto będzie pełne magii… i smaku!

Sprawdź również:

Przepis na blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na muffinki czekoladowe

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: