Jakie owoce sprawdzą się najlepiej w przypadku lodów czekoladowych?
Do lodów czekoladowych można dodać niemal każde owoce. Jeśli chcesz, by deser był naprawdę orzeźwiający, postaw na poziomki, maliny, borówki czy jeżyny. Dobrym pomysłem jest też dodanie do niego truskawek, jagód czy wiśni. Wszystko zależy od tego, jakie owoce znajdziesz w sklepie lub masz aktualnie w domu . A jeśli chcesz przygotować lody z owocami, na które nie ma aktualnie sezonu, nic nie stoi na przeszkodzie, by sięgnąć po mrożonki!
Tak naprawdę wybór owoców ogranicza jedynie Twoja wyobraźnia. Są one tylko smakowitym dodatkiem, który ma urozmaicić doznania smakowe płynące z jedzenia lodów czekoladowych. Niezależnie od tego, na jakie dodatki się zdecydujesz, lody przygotowuje się zawsze w taki sam sposób.
Jak podawać lody czekoladowe z owocami leśnymi?
Lody czekoladowe są świetnym dodatkiem do gorących ciast, dopiero co wyciągniętych z piekarnika. Będą pasowały idealnie jako dodatek do brownie lub szarlotki na ciepło. Są świetnym wyborem nie tylko w trakcie letnich miesięcy, ale to właśnie w gorące dni mamy na nie największą ochotę.
Lody czekoladowe można umieścić w gotowych wafelkach zarówno klasycznych, jak i cukrowych. Jeśli chcesz podawać je w pucharkach, poświęć kilka minut na ich udekorowanie. Doskonale sprawdzą się świeże owoce leśne, ułożone na wierzchu lodów, pokruszone orzechy czy listki świeżej mięty. Wierzch lodów czekoladowych można również polać polewą w dowolnym smaku. Jeśli wolisz bardziej finezyjne dekoracje, dobrym rozwiązaniem są gotowe ozdoby, np. rurki waflowe lub czekoladowe figurki.
Taki deser sprawdzi się zarówno w trakcie spotkań towarzyskich, jak i upalnych dni spędzanych w pojedynkę. Po gotowe lody można bowiem sięgnąć w dowolnym momencie, bez względu na porę roku.
O czym trzeba pamiętać, przygotowując lody czekoladowe?
Podczas przygotowywania lodów czekoladowych z owocami leśnymi trzeba uważać na temperaturę składników. Ciepła śmietanka nie ubije się, a dodanie gorącej masy owocowej może spowodować zwarzenie całej mieszanki. Pamiętaj również o tym, by ugotować owoce przed dodaniem ich do deseru. Dzięki temu lody będą miały aksamitną, rozpływającą się w ustach konsystencję
Komentarze