Mus z czerwonej fasoli? Ale jak to? Czy to możliwe, aby deser ze strączków był równie pyszny, co jego tradycyjna wersja? Mus czekoladowy z czerwonej fasoli z dodatkiem domowego masła daktylowego to wspaniały pomysł na oryginalny deser, który działa na wyobraźnię już po zapoznaniu się z listą składników.
Mus czekoladowy z dodatkiem fasoli i daktyli jest inny niż tradycyjne desery
Mus fasolowo-daktylowy niczym nie ustępuje innym musom czy puddingom. Jego smak to połączenie karmelowej słodyczy daktyli i intensywności najlepszego kakao. Deser możesz opcjonalnie uzupełnić o swoje ulubione dodatki. Sprawdź, jak możesz dopasować mus czekoladowy z czerwonej fasoli do swoich pomysłów kulinarnych.
W czym podawać mus czekoladowy z czerwonej fasoli?
Użyj salaterek lub wysokich szklanek. Dobierz naczynie pod kątem dodatków, które planujesz przygotować.
Jednym z dobrych pomysłów jest podanie musu w modnych słoiczkach z uchem. Będą się apetycznie prezentować.
Z kolei, jeśli planujesz dodać różne rodzaje owoców do deseru, warto podać mus w szerszej ceramicznej miseczce - będzie więcej miejsca na dodatki.
Ciekawa odmiana musu czekoladowego z czerwoną fasolą
Nieco szybsza wersja deseru, równie pyszna, lecz z dodatkiem kultowego syropu klonowego. Taki mocno czekoladowy deser z powodzeniem zastąpi niejeden tradycyjny krem czekoladowy.
Sprawdź, która wersja przypadnie Ci bardziej do gustu.
Aby przygotować mus czekoladowy z czerwonej fasoli i syropu klonowego, skompletuj potrzebne składniki:
- 2 mrożone banany
- 2 łyżki syropu klonowego
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- 3 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
- kilka liści mięty
- 300 g czerwonej fasoli w puszcze
Banany powinny być już lekko rozmrożone, a liście mięty posiekane. Fasolę odcedź i przepłucz. Wszystkie składniki umieść w blenderze.
Początkowo blenduj pulsacyjnie aż masa się stostunkowo połączy, potem już normalnie, do dokładnego wygładzenia składników. Mus czekoladowy z czerwonej fasoli i syropu klonowego jest już gotowy.
Możesz go ozdobić dodatkami z głównego przepisu - bitą śmietaną i startą czekoladą.
A może dodaj garstkę kandyzowanych owoców? Sięgnij po brzoskwinie, plastry mango lub suszone morele i figi.
Ozdób gotowy mus czekoladowy z czerwonej fasoli domowymi dekoracjami z gorącego karmelu
Wiesz już czym można udekorować mus czekoladowy z czerwonej fasoli. Jeśli szukasz więcej inspiracji, koniecznie sprawdź, jak zrobić proste ozdoby z gorącego karmelu.
Przygotuj szeroką patelnię, cukier trzcinowy, silikonową szpatułkę, papier do pieczenia, drewnianą kuchenną deskę i stołową łyżkę.
Rozłóż papier do pieczenia na desce. Rozgrzej patelnię. Rozpuść na niej cukier. Mieszaj go szpatułką, aby nabrał karmelowego koloru.
Zdejmij patelnię z ognia i nabierz porcję gorącego płynnego karmelu. Wylewaj go drobnym strumieniem z wysokości około 10 cm na papier. W ten sposób będziesz mieć lepszą kontrolę nad wzorem, który planujesz zrobić. Maluj wzorki wedle własnego pomysłu! Na początek polecamy proste figury geometryczne, przy których nabierzesz wprawy, tak by później przejść do mniej regularnych kształtów, takich jak gwiazdki, serca, buźki, postaci czy napisy.
Kiedy karmel zastygnie, delikatnie oderwij ozdoby i umieść je na musie czekoladowym z czerwonej fasoli.
Komentarze