Budyń to popularny w Polsce deser, przygotowywany najczęściej na bazie mleka, skrobi, cukru oraz innych dodatków smakowych. Budyń można również przyrządzić, korzystając z naturalnych składników. A kasza jaglana? Niewiele osób wie, że nazwa produktu wywodzi się od francuskiego słowa, oznaczającego „kaszankę”. Łaciński wyraz „botellus” również ma podobne znaczenie. Przygotowaliśmy dla Was oryginalną recepturę na ten deser – budyń z kaszy jaglanej!
Gorzki smak kaszy
Zanim dodamy jaglankę do masy, warto ją odpowiednio przygotować. Kaszę należy przesypać na suchą patelnię, ustawiając niewielką moc palnika. Przemieszaj jaglankę, a kiedy jej kolor stanie się ciemniejszy, zdejmij całość z kuchenki. Uprażoną kaszę przepłucz zimną wodą, aż znikną wszelkie mięty.
Miętowy mus
Świetnym dodatkiem do budyniu na bazie kaszy jaglanej będzie zielony krem. Do jego przygotowania będziesz potrzebować: 600 ml śmietanki 36%, 2 łyzki cukru pudru, 500 gramów serka mascarpone oraz posiekane listki mięty.
Na samym początku wlej 300 ml kremówki do garnuszka. Podgrzewaj całość do mometu wrzenia. Śmietanę możesz również połączyć z listkami mięty. Po wystygnięciu kremówki, przelej ją przez sitko w celu pozbycia się powstałego na powierzchni kożucha. Do przygotowanej masy dodaj pozostałe składniki i ubij całość tak, by krem uzyskał zwartą konsystencję. Na samym końcu wymieszaj wszystko z serkiem mascarpone. Jeśli wybierzesz opcję z zielonym musem, nie dodawaj wówczas listków mięty do budyniu. Możesz je jednak wykorzystać jako element dekoracyjny.
Efektowne wykończenie
Jeśli przygotowujesz deser dla bliskiej osoby, zadbaj o jego oryginalny wygląd. Dobrym rozwiązaniem mogą okazać się figurki na bazie mocno gorzkiej czekolady 80% E.Wedel.
Naczynie z wodą postaw na gazie I poczekaj aż całość stanie się gorąca. Kiedy czekolada się rozpuści, wylej ją na papier do pieczenia I rozprowadź równomiernie tak, by powstała cienka, ciemnobrązowa warstwa. Poczekaj kilka minut aż wszystko zastygnie, a następnie przygotuj foremki, za pomocą których wytniesz figurki. Jeśli chcesz wykonać własnoręczne dekoracje, użytecznym narzędziem może okazać się ostry nóż kuchenny. Gdy czekolada stanie się twarda, użyj je do wykończenia swojego deseru.
Komentarze