Warstwa musu malinowego niezwykle wzbogaca tort, a jej przygotowanie nie zajmie Ci zbyt wiele czasu. Bardzo dobrze smakuje nie tylko na cieście, ale stanowi też świetny deser — nałóż ją do pucharka, dodaj świeże maliny i smacznego! Jeśli szukasz przepis na delikatny tort malinowo-śmietankowy, poniżej znajdziesz prosty przepis. Oczywiście z udziałem musu malinowego!
Tort z kremem malinowym
Do przygotowania tego tortu wykorzystasz krem malinowy z przepisu powyżej. Do dzieła!
Składniki
- 5 jaj;
- 300 g cukru;
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 160 g mąki;
- 3 łyżki oleju;
- 50 ml soku z cytryny;
- 800 g serka mascarpone;
- 200 g malin (mogą być świeże lub mrożone);
- 160 g Czekolady Białej E.Wedel;
- 500 ml śmietanki kremówki;
- opcjonalnie: owoce do dekoracji wierzchu (np. maliny, jeżyny).
Przygotowanie
- Naszykuj formę, najlepiej tortownicę o średnicy ok. 25 cm, a następnie wyłóż ją papierem do pieczenia;
- Nastaw piekarnik na 180°C, grzanie góra-dół;
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia;
- Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na sztywną pianę. Do sztywnej masy dodawaj pojedynczo żółtka na przemian z cukrem (200 g). Miksuj całość do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj suche składniki i olej, a następnie wymieszaj na niskich obrotach miksera;
- Gdy uzyskasz gładką masę, przelej ciasto do przygotowanej wcześniej tortownicy. Całość umieść w nagrzanym piekarniku i piecz przez około 25-30 minut, do suchego patyczka;
- Po wyjęciu z piekarnika upuść biszkopt z wysokości około 50 cm i odstaw go do ostygnięcia;
- W międzyczasie przystąp do przygotowania kremu malinowego i śmietankowego;
- Umieść w kąpieli wodnej kawałki białej czekolady i rozpuść je ze 100 ml śmietanki. Gdy wszystkie składniki się połączą, odstaw masę do przestygnięcia;
- Przygotuj puree z malin. Podsmaż maliny z 50 g cukru, a gdy powstanie jednolita masa, odstaw ją do przestudzenia. Jeśli nie lubisz pestek z malin, możesz przetrzeć maliny przez sitko, zanim dodasz je do puree;
- Ubij na sztywno pozostałą śmietankę kremówkę;
- Do miski wyłóż serek mascarpone, dodaj ubitą śmietanę i pozostały cukier. Mieszaj masę na małych obrotach miksera, a następnie dodaj do kremu rozpuszczony mus czekoladowy. Całość delikatnie wymieszaj i podziel krem na dwie części;
- Do jednej połowy dodaj ostudzony mus z malin (wymieszaj całość łyżką lub mikserem na niskich obrotach);
- Podziel biszkopt na trzy blaty. Dolej trochę wody do soku z cytryny i tak naszykowanym ponczem nasącz wszystkie blaty;
- Ułóż pierwszy blat w tortownicy. Wyłóż na niego krem z musem malinowym (odstaw trochę kremu malinowego, by posmarować wierzch tortu). Przełóż drugim blatem. Wyłóż na niego krem śmietankowy;
- Na wierzchu tortu zrób dekorację ze świeżych malin i jeżyn oraz pozostałego kremu malinowego;
- Twój tort jest gotowy. Przed podaniem schowaj go na minimum 2 godziny do lodówki.
Mus z malin do deserów
Mus malinowy, przygotowany z myślą o tortach, to niezwykle wszechstronny dodatek, który możesz wykorzystać na wiele sposobów. Jego intensywny, owocowy smak sprawia, że doskonale nadaje się nie tylko do przekładania ciast, ale również do różnorodnych deserów. Jeśli szukasz inspiracji, oto dwie propozycje, które z pewnością zachwycą Twoich gości.
Mus malinowy z ciasteczkami
To najprostszy przepis świata! Wystarczy przygotować mus malinowy, dodać kilka składników i potrzymać chwilę w lodówce. Na 4-5 pucharków potrzebne Ci będą:
- 200-300 g ulubionych ciasteczek (kruche lub herbatniki);
- około 50 g rozpuszczonego masła;
- porcja musu malinowego (proporcja z powyższego przepisu);
- owoce do dekoracji;
- kilka kostek Czekolady Białej E.Wedel do dekoracji.
Przygotowanie
- Pokrusz ciasteczka (dostosuj ich ilość do grubości spodu, jaki chcesz uzyskać);
- Wymieszaj ciasteczka z rozpuszczonym masłem (by uzyskać konsystencję mokrego piasku);
- Wyłóż pucharki powstałą mieszanką i uklep ją lekko. Schowaj spód w lodówce na 15-20 minut;
- Na ciasteczka wyłóż krem malinowy za pomocą łyżki;
- Udekoruj swój deser owocami i kostkami czekolady. Zamiast malin możesz dać na wierzch borówki lub truskawki czy jeżyny;
- Schłodź lekko deser. Gotowe!
Mus malinowy z galaretką
By przygotować deser, rozrób wcześniej dwie wybrane galaretki według instrukcji na opakowaniu. Gdy galaretka zastygnie, wykonaj następujące kroki:
- Umieść mus malinowy w pucharkach (jeśli zostało Ci trochę świeżych lub mrożonych malin, możesz je dodać).
- Pokrój galaretkę w kostkę i udekoruj nią mus.
Jak widzisz, na bazie musu malinowego można stworzyć wiele smakowitych i lekkich deserów. Jest to idealna propozycja na upalne dni, kiedy szukasz czegoś orzeźwiającego, a jednocześnie niezbyt ciężkiego. Taki deser sprawdzi się również doskonale podczas przyjemnych letnich wieczorów, kiedy chcesz zaserwować swoim gościom coś wyjątkowego, a jednocześnie niezbyt zobowiązującego.
Komentarze