Powidła śliwkowo-czekoladowe z dodatkiem kakao to smaczny dodatek do wielu dań na słodko. Jeśli chcesz wiedzieć, co zrobić, by na pewno wyszły smaczne i znaleźć kilka inspiracji do wykorzystania czekośliwki, zostań i czytaj dalej.
Domowe powidła śliwkowe z czekoladą – konsystencja
Trzy kilogramy śliwek dobrze jest trzymać na ogniu około 1,5 godziny. Nie jest to jednak uniwersalny czas, ponieważ przy różnego rodzaju kuchenkach i płytach, a także naczyniach trudno jest jednoznacznie określić, ile potrwa ich duszenie.
Kluczowa jest tu więc konsystencja. Im gęstsze chcesz otrzymać powidła śliwkowe z czekoladą, tym dłużej trzymaj owoce na gazie. Pamiętaj jednak, że po przestudzeniu konfitura zgęstnieje nieco. Pomoże jej w tym dodatek gorzkiej czekolady.
Kiedy więc najlepiej zdjąć śliwki z ognia? Gdy już puściły sok, ten się nieco zredukował, cukier jest rozpuszczony i widzisz rozpadające się kawałki owoców w słodziutkim syropie. To będzie bardzo dobry moment, by skończyć duszenie śliwek.
Blendowanie – nie spiesz się
Nie spiesz się jednak za bardzo z blendowaniem powideł. Zbyt gorące niosą ryzyko zniszczenia Twojego blendera. Daj im więc czas aby ostygły dokładnie, zanim przystąpisz do tego kroku. Jeśli masz więcej czasu, możesz zrezygnować z blendowania i po prostu smażyć śliwki przez 4-5 godzin, aż same się rozpadną. Pod koniec dodaj do nich czekoladę z kakao i dobrze wymieszaj.
Jaka czekolada do czekośliwki?
W przepisie używamy Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel. Jeśli jednak chcesz, możesz ten prosty przepis nieco urozmaicić z pomocą innej tabliczki. Wybierz śmiało czekoladę z większą zawartością kakao – w tym przypadku sprawdzi się Czekolada Mocno Gorzka 80% E.Wedel. Dobrym wyborem jest też tabliczka Czekolady Klasycznej Mlecznej.
Czekośliwka – dodatki
Jeśli chcesz urozmaicić swoje powidła, jest na to sposób. Czekolada i śliwki to dość intensywne i charakterystyczne połączenie. Dodaj do nich coś prostego, co nada tej symfonii smaków ciekawą nutkę. Sprawdzi się do tego cynamon lub kardamon. Możesz też dodać skórkę z pomarańczy lub cukier waniliowy albo ziarenka z laski wanilii.
Przetwory z czekośliwki
Aby konfitury zachować na dłużej, należy przechowywać je w szczelnie zamkniętych słoiczkach. Najprostszy sposób na wekowanie konfitur to zrobienie tego, gdy są jeszcze gorące. Przelej je do suchych słoików (do pełna), zakręć i ułóż na blacie przykrytym złożoną na pół ściereczką do góry dnem. Gdy wystygną, upewnij się, że wieczko słoików jest wklęsłe – tak przygotowane wytrzymają całe miesiące.
Uważaj. Do powideł staraj się nie używać słoików, które były otwierane przez podważenie wieczka nożem. Nie będą one szczelne i część powideł może się zmarnować.
Czekośliwka – kilka zastosowań
Powidła śliwkowo-czekoladowe możesz wykorzystać do wielu potraw, na przykład do:
- placków na słodko (choćby do racuchów lub pancakes);
- naleśników;
- ciast;
- jako nadzienie do wypieków i ciasteczek;
- do deserów jako sos.
Oczywiście czekośliwka idealnie sprawdzi się na świeżo wypieczonej drożdżowej bułeczce czy nawet na zwykłej kajzerce z piekarni. Jeśli masz ochotę, zjedz ją także prosto ze słoiczka, przegryzając wafelkami lub biszkoptami albo nawet bez dodatków. Z samą czekoladą powidła śliwkowe smakują już wyśmienicie.
Powidła śliwkowe z dodatkiem czekolady gorzkiej – inspiracje
Przygotowałeś już czekośliwkę i szukasz pomysłu na jej wykorzystanie inne niż dodatek na kanapki? Dobrze trafiłeś. Poniżej znajdziesz kilka propozycji, bardziej lub mniej deserowych, niemniej każda jest tak samo smaczna!
Rogaliki z ciasta francuskiego
Na początek błyskawiczna przekąska, która zawsze się udaje. Rogaliki to dobry pomysł na pyszny deser lub nawet śniadanie. Do ich przygotowania potrzebne są zaledwie cztery składniki:
- jedno opakowanie ciasta francuskiego
- czekośliwka (tyle, ile uznasz za stosowne)
- jajko do posmarowania rogalików
- cukier puder do smaku
Wykonanie
- Nastaw piekarnik na 180°C z grzaniem góra dół i przygotuj szeroką blaszkę do pieczenia;
- Rozłóż na stolnicy arkusz ciasta francuskiego. Pokrój je w trójkąty;
- Na każdy trójkąt wyłóż nadzienie – łyżeczkę czekośliwki (lub więcej, jeśli planujesz większe rogaliki);
- Zwiń rogaliki, zaczynając od grubszej części trójkąta, zbliżając się do wierzchołka;
- Ułóż rogaliki na blaszce, wierzchołkami trójkątów w dół, by się nie rozkleiły;
- Roztrzep jajko w niewielkiej miseczce i za pomocą pędzelka posmaruj rogaliki;
- Umieść rogaliki w piekarniku, trzymaj je tam przez około 15 minut, aż się zarumienią;
- Gotowe rogaliki wyjmij z pieca i odstaw do przestudzenia na około pół godziny. Na koniec możesz je posypać cukrem pudrem.
Na chłodne wieczory – powidła śliwkowo-czekoladowe w herbacie
Szukasz pysznego, gorącego napoju, który będzie towarzyszył Ci w chłodne wieczory? A może czegoś do książki w okres jesiennej nostalgii lub też na popołudnie spędzane z bliskimi? Niezależnie od wybranej odpowiedzi herbata z konfiturą sprawdzi się świetnie. Wbrew pozorom przygotowanie herbaty wyglądającej jak napój rodem z ekskluzywnej kawiarni wcale nie jest skomplikowane. Aby zrobić duży kubek smacznego naparu przygotuj następujące składniki:
- torebkę (lub miarkę sypanej) czarnej herbaty, najlepiej Earl Grey
- gwiazdkę anyżu
- 4-5 goździków
- po plasterku cytryny i pomarańczy
- cynamon mielony do posypania na wierzchu
- płaską łyżkę czekośliwki
Wykonanie
- Zaparz herbatę do pożądanej mocy i wyjmij torebkę lub fusy. Ważne jest, by zalać napar do wysokości 3/4 kubka w celu pozostawienia miejsca na kolejne dodatki;
- Umieść łyżkę konfitury w herbacie. Dodaj przekrojone na pół plasterki cytrusów.
- Dodaj gwiazdkę anyżu i posyp napar delikatnie cynamonem. Twoja pyszna herbatka z owocowo-korzenno-czekoladową nutą jest gotowa.
Chcesz pięknie udekorować swój napar i jeszcze bardziej podkreslić smak czekolady? Zetrzyj na wierzch herbaty pół kostki czekolady i pozwól się jej rozpuścić. Twój napój będzie miał jeszcze ciekawszy smak.
Komentarze