Liczba porcji20
Łączny czas:1 godz. 40 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:70 min
Poziom trudności:Średnie

Jak zrobić makaroniki?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 gramów płatków migdałowych
  • 200 gramów cukru pudru
  • 6 jajek
  • Barwnik spożywczy
  • 200 gramów cukru
  • 100 mililitrów wody
  • 70 mililitrów śmietany 30 %
  • 2 tabliczki białej czekolady E.Wedel
  • Konfitura malinowa
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Używane składniki powinny mieć temperaturę pokojową. W mikserze zetrzyj „na mąkę” płatki migdałowe. Do miski przesyp przez sitko otrzymaną mąkę z migdałów oraz cukier puder. Oddziel 3 białka od żółtek. Białka dodaj do składników suchych, wymieszaj starannie całość. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego.

  • 2

    W rondelku zrób syrop cukrowy. W tym celu wlej wodę oraz cukier do naczynia i gotuj do czasu, aż całość zgęstnieje. Dodaj białka z pozostałych jajek i zacznij ubijać na sztywną pianę. Jak tylko piana będzie gotowa, wlej otrzymany, jeszcze ciepły, syrop cukrowy i ubijaj przez około 10 minut, tak aby składniki były letnie. Piana powinna być gęsta i lśniąca, jak na bezę.

  • 3

    Do masy migdałowo- białkowej dodajemy ubite białka. Starannie mieszamy całość, aby składniki się połączyły. Czynność tą musisz wykonać szybko, ale delikatnie, aby nie zniszczyć struktury białek.

  • 4

    Otrzymaną masę na makaroniki przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego gładką końcówką. Wylewaj masę na płaską blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy oraz by wylewać masę bezpośrednio od góry – tak, aby w trakcie pieczenia, wyrosły równe jak biszkopty. Wypełnioną blaszkę pozostaw na godzinę, aby ciasto lekko opadło, a z wierzchu powstała skorupka.

  • 5

    Po godzinie włóż makaroniki do nagrzanego na 150 stopni piekarnika i piecz przez 10 minut. Ciasteczka wyjmij i pozostaw do wystudzenia.

  • 6

    Masa z białej czekolady jest wyjątkowo łatwa do wykonania. Wystarczy rozpuścić w rondelku śmietanę wraz z czekoladą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostygnięcia. Na gładkiej części makaroniku kładziemy odrobinę konfitury malinowej, na którą powinno się wyłożyć masę z białej czekolady. Ciastko domykamy drugim makaronikiem tak, aby powstała symetryczna bryła.

Oceń przepis:

Wyjątkowość makaroników polega na tym, że występują w najróżniejszych barwach i wielu egzotycznych smakach. Jeżeli zdecydujesz się na ich przygotowanie gwarantujemy, że zrobisz wrażenie na bliskich. To Ty decydujesz, jaki kolor przybiorą twoje wypieki. Odrobina barwnika sprawi, że mogą one mieć wymarzoną barwę, a jednocześnie nie wpłynie to na ich smak. Kompozycja różnych kolorów urozmaici wygląd Twojego stołu. Wykonaj krok po kroku makaroniki z masą czekoladową z naszego przepisu i przekonaj się, że jest to niezwykle prosty, a wyjątkowo efektowny deser!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: