Szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym
4
25 min
12 porcji
Łatwe
Ciastka

Szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym

Masz ochotę na szybki, smaczny i nietuzinkowy deser? A co powiesz na szybkie muffinki czekoladowe z niesamowitym kremem chałwowym, który przywołuje na myśl egzotyczne klimaty? Spokojnie! Aby je przygotować, wcale nie musisz być mistrzem kulinarnym. Zobacz, jak to zrobić!

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Aby powstały Twoje szybkie muffinki czekoladowe, potrzebujesz około 60 minut, włączając w to czas pieczenia i stygnięcia. Dlatego jest to też deser, który możesz potraktować jako wyjście awaryjne, kiedy zapowiedzą się goście. Możesz go także przygotować na co dzień – ciesząc się wyjątkowym smakiem babeczek z chałwową nutą.

 

Jak urozmaicić przepis na szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym?

Przepis na szybkie muffinki czekoladowe możesz zmodyfikować tak, aby wyczarować swój własny. Jak? Oto kilka pomysłów i inspiracji, które mogą Ci się przydać.

  • Zamień chałwę królewską o smaku waniliowym na wersję z bakaliami. Dzięki temu Twój krem uzyska jeszcze bardziej wysublimowany smak inspirowany Orientem.
  • Wzbogać krem nutą likieru amaretto albo – jeśli deser mają jeść również dzieci – aromatu migdałowego. Doskonale „podkręci” smak chałwy!
  • Zamień czekoladę mleczną na gorzką, aby zyskać nieco bardziej wyrafinowaną wersję deseru.
  • Dodaj do mieszanki na szybkie muffinki czekoladowe odrobinę cynamonu i kardamonu – dzięki temu zyskają bardziej korzenny posmak.
  • Ozdób krem chałwowy posiekanymi, podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi albo pistacjami. Możesz również posypać muffinki odrobiną kakao lub skorzystać z jadalnych ozdób cukierniczych.

Co zrobić, żeby szybkie muffinki czekoladowe przygotować w możliwie najkrótszym czasie?

Zacznij od przygotowania wszystkich składników na szybkie muffinki czekoladowe – tak, żeby były pod ręką. Następnie przygotuj sobie półprodukty – tj. posiekaj czekoladę, oddziel białka od żółtek i połącz sypkie składniki. Przygotuj także formy na muffiny i zacznij rozgrzewać piekarnik. Dzięki temu później pozostanie Ci już tylko łączenie składników i miksowanie, a następnie wrzucenie deseru do piekarnika. Kiedy muffiny będą się piekły, zrób krem. Kierując się tymi wskazówkami, masz szansę zakończyć prace nawet w ciągu 60 min albo krócej. Powodzenia!

Komentarze