Aby powstały Twoje szybkie muffinki czekoladowe, potrzebujesz około 60 minut, włączając w to czas pieczenia i stygnięcia. Dlatego jest to też deser, który możesz potraktować jako wyjście awaryjne, kiedy zapowiedzą się goście. Możesz go także przygotować na co dzień – ciesząc się wyjątkowym smakiem babeczek z chałwową nutą.
Jak urozmaicić przepis na szybkie muffinki czekoladowe z kremem chałwowym?
Przepis na szybkie muffinki czekoladowe możesz zmodyfikować tak, aby wyczarować swój własny. Jak? Oto kilka pomysłów i inspiracji, które mogą Ci się przydać.
- Zamień chałwę królewską o smaku waniliowym na wersję z bakaliami. Dzięki temu Twój krem uzyska jeszcze bardziej wysublimowany smak inspirowany Orientem.
- Wzbogać krem nutą likieru amaretto albo – jeśli deser mają jeść również dzieci – aromatu migdałowego. Doskonale „podkręci” smak chałwy!
- Zamień czekoladę mleczną na gorzką, aby zyskać nieco bardziej wyrafinowaną wersję deseru.
- Dodaj do mieszanki na szybkie muffinki czekoladowe odrobinę cynamonu i kardamonu – dzięki temu zyskają bardziej korzenny posmak.
- Ozdób krem chałwowy posiekanymi, podprażonymi orzechami włoskimi, laskowymi albo pistacjami. Możesz również posypać muffinki odrobiną kakao lub skorzystać z jadalnych ozdób cukierniczych.
Co zrobić, żeby szybkie muffinki czekoladowe przygotować w możliwie najkrótszym czasie?
Zacznij od przygotowania wszystkich składników na szybkie muffinki czekoladowe – tak, żeby były pod ręką. Następnie przygotuj sobie półprodukty – tj. posiekaj czekoladę, oddziel białka od żółtek i połącz sypkie składniki. Przygotuj także formy na muffiny i zacznij rozgrzewać piekarnik. Dzięki temu później pozostanie Ci już tylko łączenie składników i miksowanie, a następnie wrzucenie deseru do piekarnika. Kiedy muffiny będą się piekły, zrób krem. Kierując się tymi wskazówkami, masz szansę zakończyć prace nawet w ciągu 60 min albo krócej. Powodzenia!
Komentarze