Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 45 min
Przygotowanie:45 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak upiec ciasto drożdżowe

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 180 mililitrów mleka
  • 500 gramów mąki
  • 50 gramów świeżych drożdży (pół kostki)
  • 150 gramów masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • Szczypta soli
  • Skórka otarta z jednej cytryny
  • Dodatki - wedle uznania, my proponujemy rodzynki
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Świeże drożdże rozetrzyj z półtorej łyżki cukru, a kiedy się rozpłyną zalej je mlekiem podgrzanym do temperatury 27 stopni (ta temperatura sprzyja rozwojowi drożdży). Mąkę w temperaturze pokojowej przesiej przez sitko i mieszaj ze składnikami płynnymi (mąka przesiana przez sitko dostarczy więcej tlenu niezbędnego do wzrostu ciasta). Połączone składniki powinny mieć gęstość jogurtu greckiego. Całość pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, aby rozczyn podwoił swoją obojętność.

  • 2

    W trakcie, gdy drożdże się rozmnażają, jajka ubij z resztą cukru i stopniowo dolewaj roztopione masło, na końcu dodając skórkę z otartej cytryny. W międzyczasie rodzynki wsyp do miski i zalej wrzątkiem. Po 5 minutach odcedź je.

  • 3

    Rozczyn drożdży połącz z masą jajeczno-maślaną dodaj szczyptę soli i pozostałą mąkę. Zacznij wyrabiać ciasto. Ten etap ma kluczowe znaczenie dla efektu wyrośnięcia ciasta. Im dłużej wyrabiasz ciasto, tym lepiej ono wyrośnie. Ciasto drożdżowe wyrabiaj powoli, bowiem zbyt gwałtowne ruchy mogą zabić drożdże. Jeżeli korzystasz z urządzeń kuchennych, pamiętaj by założyć obły hak, a obroty ustawić na jak najniższe.

  • 4

    Kiedy widzisz, że twoje ciasto drożdżowe ma gładką jędrną konsystencję dodaj rodzynki i krótko wyrób ciasto, żeby je równomiernie rozprowadzić. Ciasto drożdżowe włóż do głębokiej miski i nakryj czystą ściereczką. Pozostaw je w ciepłym miejscu i poczekaj, aż podwoi swoją objętość.

  • 5

    Formę do wypieku wysmaruj tłuszczem. Przełóż z miski ciasto i odstaw ponownie w ciepłe miejsce na godzinę, aby masa wyrosła i równomiernie zajęła całą powierzchnię formy. Piekarnik nastaw na 190 stopni w opcji termo obiegu. Ciasto drożdżowe nasmaruj rozbełtanym jajkiem, następnie włóż je do rozgrzanego pieca na 30 minut. Podczas pieczenia nie wolno otwierać piekarnika, ponieważ jak go otworzysz, ciasto opadnie i wytworzy zakalec.

  • 6

    Kiedy ciasto będzie ładnie rumiane z wierzchu, możesz je wyjąć z piekarnika (nie możesz zostawić upieczonego ciasta drożdżowego w piekarniku, bo stanie się suche. Pamiętaj także, aby nie wyjąć ciasta zbyt wcześnie). Ciasto pozostaw do ostygnięcia w formie.

Oceń przepis:

Jedni zakalec kochają, inni go nienawidzą. Wielu osobom z pewnością staje przed oczami scena z kultowego już filmu „Rozmowy kontrolowane”, w którym główna bohaterka serwuje swojemu gościowi ciasto drożdżowe z zakalcem – takie jak najbardziej lubił jej mąż… a także takie, jakiego nienawidził jej gość. Spór o to w jakiej formie ciasto drożdżowe jest lepsze występuje zapewne w każdej rodzinie. My postaramy się pogodzić te dwie zwaśnione opcje.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: