Domowe lody czekoladowe z jagodami
0
25 min
10 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Domowe lody czekoladowe z jagodami

Czekolada komponuje się idealnie z wieloma dodatkami. Jest ona świetnym wyborem również w przypadku lodów. Ciekawą propozycją może być przygotowanie tego chłodnego deseru z wykorzystaniem czekolady oraz jagód. Jak zrobić lody o takim smaku we własnym domu?

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 7

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak podawać lody czekoladowo-jagodowe?

Lody czekoladowo-jagodowe można podawać na wiele różnych sposobów. Najprostszą metodą będzie umieszczenie ich w pucharku i dodanie świeżych owoców. Można użyć do tego całych jagód, które spotęgują smak lodów. Jako dekoracja i akcent smakowy idealnie sprawdzą się też wiórki kokosowe czy posiekane kawałki dowolnej czekolady. Jeśli podajesz lody latem, warto postawić również na świeży listek mięty. Chłodny deser możemy podać w dużo bardziej urozmaiconej wersji. Wówczas dodajemy rurki, czekoladowe ozdoby oraz kilka rodzajów owoców, można nawet pokusić się o użycie bitej śmietany. Doskonale sprawdzi się też krem czekoladowy umieszczony na wierzchu deseru w pucharku.

 

Lody czekoladowe z jagodami można podawać również w klasycznych wafelkach. To świetne rozwiązanie w sytuacji, gdy kochasz tradycyjną formę tego deseru. Gotowe słodkie wafelki są dostępne w wielu sklepach, dlatego możesz samodzielnie stworzyć lody, które będą identyczne, jak te podawane w lodziarniach.

 

Lody sprawdzają się świetnie również w połączeniu z ciastami, takimi jak np. szarlotka czy brownie. Warto, by wypiek był jeszcze ciepły. Wówczas stworzysz bardzo ciekawą kompozycję. Wówczas lody czekoladowo-jagodowe nie są głównym elementem deseru, ale pozwalają na jego doskonałe dopełnienie.

Jak zmodyfikować przepis na lody czekoladowo-jagodowe?

Lody czekoladowo-jagodowe można wzbogacić na wiele różnych sposobów. Jeśli nie chcesz wykorzystywać cukru, możesz postawić na mleko skondensowane słodzone. Dobrze sprawdzi się też odłożenie części jagód i dodanie ich do mieszanki, bez blendowania. Warto jednak pamiętać, że owoce w takiej formie mogą zamarznąć i stać się twarde. Trzeba więc zachować umiar i dodać jedynie ok. 100 g jagód.

 

Do stworzenia lodów czekoladowych z jagodami można wybrać dowolny wariant czekolady. Dobrym wyborem jest zarówno czekolada E.Wedel Klasyczna Mleczna, jak i takie, które zawierają znacznie więcej kakao, jak chociażby czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80%. Lody czekoladowo-jagodowe będą równie dobre w smaku, gdy wykonasz je z wykorzystaniem czekolady E.Wedel Białej. Konieczne jest jedynie przestrzeganie wcześniej wymienionego przepisu.

 

Gotowy deser można wzbogacić wieloma dodatkami, od syropów owocowych, przez polewę, aż po bitą śmietanę, kremy maślane czy owoce.

 

Warto również dostosować proporcje czekolady i jagód do własnych preferencji. Jeśli lubisz intensywnie czekoladowe lody, możesz zmniejszyć nieco zawartość owoców. Taki deser będzie smakował niesamowicie również wtedy, gdy posypiesz go świeżymi jagodami lub polejesz sosem jagodowym. Wówczas owoce wcale nie muszą znajdować się wewnątrz lodów. Przepis ten można modyfikować na wiele różnych sposobów, dlatego każdy z łatwością znajdzie coś dla siebie.

Komentarze