Liczba porcji1
Łączny czas:10 min
Przygotowanie:10 min
Oczekiwanie:0 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić czekoladowo-bananowe smoothie?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 mililitrów mleka kokosowego (może być mleko sojowe lub zwykłe krowie)
  • Dwa banany
  • Płatki migdałowe – jedna łyżeczka
  • Jedna łyżeczka Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • Jedna łyżeczka syropu klonowego lub miodu
  • Pół łyżeczki cynamonu
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Do malaksera wlej chłodne mleko oraz pokrojone na plasterki banany. Zmiksuj całość, po czym dodaj płatki migdałowe, syrop klonowy, cynamon oraz Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel. Miksuj całość do uzyskania gładkiej masy.

  • 2

    Uzyskany koktajl bananowo – czekoladowy przelej do wysokiej szklanki. Możesz ozdobić go z wierzchu płatkami migdałów oraz delikatnie posypać kakao.

Oceń przepis:

Każdego dnia jesteśmy bardzo zabiegani. Obowiązki wymagają od nas wiele wysiłku, przez co często brakuje nam czasu na przyrządzenie zdrowych posiłków, które dostarczą odpowiednich składników odżywczych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Wstając wcześnie rano nie zawsze mamy ochotę na zjedzenie tradycyjnego śniadania. W takich momentach warto przygotować zdrowy napój, a śniadanie zjeść dopiero, gdy poczujemy głód.

Dlaczego warto pić koktajl bananowo – czekoladowy?

Jeżeli masz nadciśnienie, przepis na koktajl bananowo – czekoladowy jest dla Ciebie wprost stworzony. Banany mogą przyczynić się także do obniżenia cholesterolu we krwi. Duża ilość błonnika, którą zawierają, wspomoże prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego.

Do przepisu na koktajl bananowo – czekoladowy należy użyć dobrej jakości kakao. Będzie ono źródłem magnezu, który ma bardzo dobry wpływ na ludzki organizm m. in. łagodzi skutki stresu, rozluźnia mięśnie czy też wspomaga pracę układu trawiennego i hormonalnego. Ponadto osoby, które regularnie spożywają kakao, rzadziej chorują.

Sprawdź również: Koktajl bananowy z jogurtem naturalnym

Regularne spożywanie tego napoju zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na demencję. W ziarnach kakaowca znajdują się m. in. tryptofan, serotonina i dopamina, które wspomagają produkcję hormonu – endorfiny, odpowiedzialnego za nasz dobry nastrój. W kakao znajdziemy także związek taki jak fenyloetylamina, który produkowany jest przez nasz organizm… gdy jesteśmy zakochani! Właśnie to sprawia, że kakao jest znane jako silny afrodyzjak. Ziarna kakaowca są także cennym źródłem antyoksydantów. Zapobiegają gromadzeniu się wolnych rodników w organizmie, przez co opóźniają procesy starzenia się komórek.

Sprawdź również: Jak zrobić koktajl czekoladowy?

Koktajl bananowo – czekoladowy może zastąpić kawę!

Kakao zawiera również kofeinę. Dzięki temu ma działanie lekko pobudzające, chociaż jej zawartość jest znacznie niższa niż w kawie. Mimo to, taki napój dostarczający do organizmu węglowodany, może z powodzeniem zastąpić poranną kawę. Jeżeli chcesz zacząć kolejny dzień z uśmiechem na ustach, zrób koktajl bananowo – czekoladowy według naszego przepisu.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: