Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić koktajl czekoladowy?

Czy wiesz, że czekolada zawiera aż ponad 600 substancji przyjaznych dla zdrowia? Niektóre z nich chronią przed chorobami, inne stymulują układ odpornościowy, a jeszcze inne poprawiają samopoczucie. Jeśli masz więc ochotę na coś nieprzyzwoicie słodkiego, sięgnij po gęsty i sycący koktajl czekoladowy, który przygotujesz dzięki naszym poradom. Na zdrowie!

Uwielbiasz czekoladę? Masz ochotę na pyszny deser w oryginalnej odsłonie? Sprawdź, jak zrobić koktajl czekoladowy – idealnie słodki i przyjemnie orzeźwiający zarazem.

Share:

Zadbaj o:
  • Odpowiednie dodatki smakowe

    Nie wiesz, co dodać do koktajlu czekoladowego? Nie musisz bowiem ograniczać się jedynie do rozpuszczenia czekolady. Smak deseru do picia wzbogacą doskonale różne przyprawy. Jakie? Przede wszystkim chili – jej ostrość sprawdzi się zwłaszcza latem, chłodząc organizm w upalne dni. Podobnie orzeźwiająco zadziała dodatek świeżej mięty, która puści sok. Miłośnicy kawy pokochają koktajl czekoladowy z dodatkiem zaparzonej wcześniej kawy. Na śniadanie polecamy sycący czekoladowy koktajl z bananami.

  • Porządne schłodzenie koktajlu

    Czekoladę rozpuść w połowie naszykowanego mleka, mleczka kokosowego lub śmietanki. Kiedy czekolada przestygnie, dodaj do niej resztę białego płynu. Następnie całość dokładnie wymieszaj, do całkowitego połączenia składników. Tak przygotowany koktajl odstaw do zamrażarki na pół godziny, by porządnie się schłodził.

  • Tłuszcz do rozpuszczenia czekolady

    Koktajl z czekoladą to prawdziwa kaloryczna bomba. Wszystko za sprawą tak uwielbianej aksamitnej konsystencji, którą osiągnąć można tylko dzięki dodatkowi tłuszczu. To właśnie z dodatkiem pełnotłustego mleka, mleczka kokosowego lub śmietanki należy rozpuścić czekoladę na gładką masę. Masz pod ręką masło? Zostaw je na inne okazje – w koktajlu czekoladowym może ono wytrącić się w postaci nieapetycznego osadu.

Uważaj na:
  • Nieprzyjemne czekoladowe grudki

    Marzysz o aksamitnie gładkim koktajlu z czekoladą? Zadbaj o to, by czekoladę przed rozpuszczeniem dokładnie połamać na jak najmniejsze kawałki. Możesz też wcześniej zetrzeć ją na wiórki za pomocą tarki. Dzięki temu czekolada szybko i dokładnie się rozpuści oraz nie zacznie się przypalać.

  • Przypalenie bazy na koktajl

    Rozpuszczenie czekolady, choć proste, może skończyć się małą katastrofą, jeśli zbyt mocno zagotujesz mleko, mleczko kokosowe lub śmietankę. Miej je więc na oku i pilnuj przed wykipieniem i przypaleniem. W innym przypadku nie będą one nadawać się do przygotowania czekoladowego koktajlu.

  • Rodzaj użytej czekolady

    Z jakiej czekolady zrobić koktajl? Choć to pytanie może wydać Ci się banalne, wcale takie nie jest. Do przygotowania obłędnie słodkiego deseru do picia najlepiej sprawdzi się czekolada deserowa. Dzięki dużej zawartości kakao osiąga ona odpowiednią konsystencję – jest pozbawiona grudek i doskonale gładka. Dodając do czekolady pół łyżeczki soli, dodatkowo wydobędziesz jej walory smakowe.