Czekoladowe ciastka z żurawiną
1
30 min
20 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Czekoladowe ciastka z żurawiną

Czekolada to klasyk, który można zestawić z wieloma składnikami. Komponuje się idealnie również z różnymi owocami. Warto jednak, by były one odpowiednio kwaśne. Ich dodanie pozwoli Ci delikatnie przełamać słodycz całego deseru. Dowiedz się, jak przygotować pełne smaku ciasteczka czekoladowe z żurawiną!

Lista składników 11

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli chcesz, by ciasteczka wyszły nieco bardziej kruche, możesz przetrzymać je w piekarniku 2-3 minuty dłużej. Kontroluj jednak ich stan, by nie doprowadzić do przypalenia.

Jak urozmaicić przepis na ciasteczka czekoladowe z żurawiną?

Ciasteczka czekoladowe z żurawiną to bardzo prosty deser, który można dowolnie zmieniać. Jeśli chcesz, by ciastka były mniej słodkie, możesz zamienić zaproponowane rodzaje czekolad, na czekoladę E.Wedel Klasyczną Gorzką 64% lub nawet czekoladę E.Wedel Mocno Gorzką 80%. Spróbuj zmieszać różne rodzaje czekolad, np. gorzką i karmelową – efekt pozytywnie Cię zaskoczy!

 

We wnętrzu ciasteczek możesz również umieścić inne składniki niż tylko orzechy czy żurawina. Doskonale sprawdzi się zmniejszenie ilości suszonej żurawiny i dodanie, np. rodzynek czy kandyzowanych owoców.

 

W ten sam sposób możesz przygotować również inny wypiek, jakim są babeczki czekoladowe. Warto delikatnie zmniejszyć ilości składników dodawanych do ciasta. Wystarczy wyłożyć masę do papilotek, a następnie upiec. W ten sposób stworzysz szybki, a zarazem bardzo smaczny deser, który umili każdy dzień w pracy lub domu. Papilotki są też swego rodzaju dekoracją, nawiązującą do konkretnej okazji czy wystroju stołu. Gotowe babeczki można udekorować dowolnymi składnikami pasującymi do danej pory roku np. świeżymi owocami latem lub bakaliami w chłodniejsze miesiące.

Jak udekorować ciastka czekoladowe z suszoną żurawiną?

Ciastka czekoladowe z żurawiną możesz dowolnie udekorować. W ten sposób dopasujesz je do konkretnej okazji czy pory roku. Zimą doskonale sprawdzą się wszelkie gotowe ozdoby jak np. cukrowe śnieżynki. Dla podkreślenia jesienno-zimowego charakteru ciastek, można dodatć do nich np. przyprawy korzenne. Natomiast latem, warto postawić na podawanie ciasteczek w towarzystwie świeżych owoców sezonowych.

 

Ciasteczka czekoladowe można także polać polewą. W ten sposób przykleisz wiele dekoracji, od owoców, przez orzechy, aż po rodzynki. Doskonale sprawdzi się polewa z czekolady E.Wedel Karmelowej. Pozwala ona na podkręcenie smaku ciasteczek, a jednocześnie idealnie kontrastuje z ich lekko brązowym kolorem. Jeśli jednak na nic sie nie zdecydujesz – nic nie szkodzi. Nie musisz dekorować ciastek, ponieważ w podstawowej wersji również smakują wyśmienicie!

Gdzie sprawdzą się ciasteczka czekoladowe z żurawiną?

Ciasteczka czekoladowe z żurawiną są świetnym, szybkim i prostym deserem, który przygotuje każda, nawet początkująca osoba. Sprawdzą się doskonale jako pyszny deser na spotkanie ze znajomymi, ale również z powodzeniem umilą Ci także spokojne, jesienne wieczory. Ciasteczka komponują się idealnie z czarną kawą, dzięki czemu będą świetnym dodatkiem w pracy lub podczas wizyty gości. Są wyjątkowym deserem, który będzie tak samo dobry nawet po kilku dniach. Warto przygotować je bez większej okazji, gdy tylko masz ochotę na połączenie słodyczy i kwaśnych, suszonych owoców.

 

Jeśli interesujesz się wypiekami, a przygotowywanie deserów to Twoja pasja, możesz także wypróbować przepis na muffiny czekoladowe, które sprawdzą się świetnie jako deser po obiedzie lub przekąska do pracy.

Komentarze