Ciasto czekoladowe z morelami i orzechami
0
25 min
4 porcje
Średnie
Ciasta i desery

Ciasto czekoladowe z morelami i orzechami

Ciasto czekoladowe to klasyka, która sprawdza się doskonale bez względu na okazję. Taki wypiek można wzbogacić dodatkiem pełnych smaku bakalii. Doskonale sprawdzą się orzechy, ale warto postawić także na słodkie, suszone morele. Jak przygotować ciasto czekoladowe z takimi składnikami? Poznaj sprawdzony przepis.

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak udekorować ciasto czekoladowe z orzechami i morelami?

Ciasto czekoladowe z orzechami i morelami można udekorować zgodnie z własnymi preferencjami. Zamiast polewy z czekolady E.Wedel Klasycznej Mlecznej, można użyć czekoldy E.Wedel Klasycznej Gorzkiej 64%, czekolady E.Wedel Karmelowej lub czekolady E.Wedel Białej, w tych samych proporcjach, które są podane w przepisie. Polewę można także zastąpić po prostu bitą śmietaną, na której możesz ułożyć sezonowe owoce lub ich suszoną wersję. Możesz także postawić na dżem lub konfiturę morelową, aby wzmocnić słodycz ciasta.

 

Jeśli zdecydujemy się zostać przy polewie, na bazie którejś z czekolad E.Wedel, wówczas warto postawić na składniki, które bez problemu utrzymają się na niej. Mogą to być produkty, takie jak np. orzechy, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, świeże owoce, suszone owoce, listki mięty, gotowe dekoracje z cukru, cukrowe perełki, posypka.

 

Jeśli chcemy uzyskać ciekawe efekty smakowe i estetyczne, możemy zdecydować się na połączenie różnych kolorów polewy. Dzięki temu będziemy mogli stworzyć piękne wzory na powierzchni ciasta, które będą dekoracją samą w sobie. Wówczas nie trzeba już decydować się na dodatkowe ozdoby, a nasi goście z pewnością będą pod wrażeniem otrzymanego efektu.

Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z morelami i orzechami?

Przepis na ciasto czekoladowe z morelami i orzechami można zmodyfikować na wiele różnych sposobów. Największą zmianą jest ilość cukru oraz kakao. Warto dostosować ją do własnych preferencji. Możesz także delikatnie zmodyfikować dawkę orzechów oraz moreli. Jeśli chcesz, dodaj również inne bakalie. Ważne, by zachować odpowiednie proporcje i nie doprowadzić do zmiany konsystencji ciasta. To świetny wybór w sytuacji, gdy zależy Ci na stworzeniu niewielkiego deseru, który sprawdzi się podczas wszelkich uroczystości rodzinnych czy spotkań z przyjaciółmi.

 

Zamiast świeżych owoców możesz po prostu użyć dżemu. Wystarczy, że upieczesz tradycyjne ciasto czekoladowe, bez owocowych dodatków, a następnie przetniesz je na pół i wyłożysz ulubioną marmoladą. Zamiast dżemu możesz postawić na krem. To świetna opcja w sytuacji, gdy chcesz uprościć nieco deser i sprawić, że będzie on dużo słodszy. Idealnie sprawdzi się konfitura z kwaśnych owoców, która pozwoli na przełamanie słodkiego smaku ciasta. Wypiek można następnie oblać polewą czekoladową i zatopić w niej jasne płatki migdałowe. W ten sposób stworzysz piękny deser, który z powodzeniem może służyć jako tort urodzinowy, ale także jako pyszne urozmaicenie niedzielnego dnia z rodziną.

 

Jeśli zainteresował Cię przepis na ciasto czekoladowe z orzechami i morelami, z pewnością przypadnie Ci do gustu klasyczne brownie. Natomiast, w przypadku, gdy interesuje Cię łatwiejszy i szybszy w przygotowaniu deser postaw na muffiny czekoladowe.

Komentarze