Na co trzeba uważać, przygotowując ciasto czekoladowe z jagodami?
Ciasto czekoladowe z jagodami to deser, który można przygotować w bardzo prosty sposób, jednak podczas tego procesu trzeba pamiętać o kilku kwestiach. Najważniejsze jest zadbanie o odpowiednią jakość wybieranych produktów i ich dokładne wymieszanie. Osobne połączenie suchych składników i mokrych, a dopiero w następnym kroku dodanie ich do jednej miski, pozwala na uniknięcie grudek. Warto pamiętać również o równomiernym rozłożeniu jagód, na całej powierzchni ciasta.
Owoce powinny być dokładnie umyte i przebrane z gałązek, które często zrywa się wraz z jagodami. Konieczne jest też ich osuszenie przed dodaniem do ciasta. Warto również opruszyć je mąką, by nie puściły zbyt dużej ilości soku, źle wpływając na konsystencję wypieku.
Jak zmodyfikować przepis na ciasto czekoladowe z jagodami?
Ciasto czekoladowe z jagodami można dostosować do własnych upodobań. Jeśli chcesz, możesz postawić na czekoladę mleczną lub taką, która zawiera więcej kakao. Ciasto można również wzbogacić dodatkiem innych owoców, na przykład jeżyn, malin czy poziomek. Możesz także zmniejszyć lub zwiększyć ilość cukru, w zależności od Twoich preferencji dotyczących słodyczy.
Ciasto czekoladowe można po upieczeniu przekroić na pół i przełożyć konfiturą lub kremem na bazie słodkiej śmietanki oraz mascarpone. Doskonale sprawdzi się również krem czekoladowy z bitej śmietany. Tak przygotowane ciasto sprawdzi się doskonale także jako deser na ważne okazje, np. imprezę urodzinową.
Jak udekorować ciasto czekoladowe z jagodami?
Podobnie jak w przypadku brownie, ciasto czekoladowe z jagodami możesz udekorować na wiele sposobów. Upieczony deser wystarczy posypać cukrem pudrem, choć jeśli chcesz dodatkowo podkręcić jego smak, lepiej sprawdzi się polewa zrobiona z mlecznej, gorzkiej lub białej czekolady. Wystarczy rozpuścić około pół tabliczki w kąpieli wodnej wraz z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki. W przypadku biszkoptu z dodatkiem kakao warto rozważyć przygotowanie polewy z białej czekolady, której biel kontrastuje z głębokim kolorem ciasto.
Przepis na doskonałą polewę znajdziesz tutaj: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/
Polewę można dodatkowo udekorować orzechami, płatkami migdałowymi, wiórkami kokosowymi, kandyzowanymi owocami czy rodzynkami. Na wierzchu bardzo ładnie będą się prezentować także borówki. Doskonałym pomysłem jest również postawienie na świeże jagody, które dopełnią całość. Na takim deserze świetnie wyglądają także listki mięty, które przełamują kolorystykę deseru. Opcji jest naprawdę dużo – eksperymentuj i ciesz się przygotowywaniem deserów w domowym zaciszu.
Komentarze