Dzięki zastosowaniu cukinii, to smakowite ciasto czekoladowe po ostygnięciu zachowa wspaniałe właściwości – będzie zwarte, a jednocześnie dość wilgotne, dlatego w razie potrzeby można się nim zajadać nawet przez kilka dni. Nasze doświadczenie pokazuje jednak, że zniknie ono znacznie szybciej… bo trudno mu się oprzeć!
W jaki sposób ozdobić czekoladowe ciasto z cukinii?
Jeśli zależy Ci na czasie, czekoladowe ciasto z cukinii po ostudzeniu możesz jedynie posypać cukrem pudrem. Jest ono na tyle wilgotne, że nie wymaga kremu. Alternatywę stanowi przygotowanie polewy czekoladowej. Wystarczy ulubiona czekolada – mleczna lub gorzka – a także śmietana kremówka 36% i odrobina cukru, aby powstała w krótkim czasie przepyszna polewa czekoladowa. Przepis na jej wykonanie nie jest zbyt złożony, a pozwala otrzymać idealną dekorację na Twój deser. Dodatkowo na wierzchu ciasta warto umieścić pokruszone orzechy włoskie lub płatki migdałowe, a także owoce, takie jak borówki amerykańskie, truskawki lub inne sezonowe owoce. Produkty te nie tylko spotęgują smak Twojego wypieku, ale również sprawią, że nabierze bardziej odświętnego wyglądu.
Jak przechowywać ciasto czekoladowe z cukinią?
Ciasto czekoladowe z cukinią, zwłaszcza pokryte polewą czekoladową, nie wymaga specjalnego przechowywania. Wystarczy pozostawić je w tortownicy. Jeśli pragniesz, aby zachowało świeżość na dłużej, możesz przykryć je talerzykiem. Nie wsadzaj go jednak do lodówki, bo straci swoją konsystencję.
Jeżeli chcesz wypróbować także inne desery, możesz sprawdzić przepis na mus czekoladowy, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników.
Komentarze