Ciastka owsiane czekoladowe z rodzynkami i orzechami
2
1 godz.
8 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Ciastka owsiane czekoladowe z rodzynkami i orzechami

Ciastka owsiane czekoladowe to idealna przekąska na każdą okazję. Na przerwę w pracy czy w szkole, słodki dodatek do aromatycznej, popołudniowej kawy, a także wieczorną przekąskę. A Ty jak i kiedy lubisz je jeść? Przekonaj się, że ich wykonanie jest prostsze niż mogłoby Ci się wydawać!

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tak przygotowane ciastka owsiane czekoladowe będą fenomenalnym dodatkiem do kawy czy szklanki ciepłego mleka. Chrupiące, aromatyczne i pożywne – doskonale spiszą się na co dzień.

 

Co zrobić, aby przepis na ciastka owsiane czekoladowe z orzechami i rodzynkami się udał?

Masz wątpliwości, czy podołasz temu, aby przygotować ciastka owsiane czekoladowe? Wbrew pozorom to bardzo proste zadanie, które zajmie Ci nawet mniej niż godzinę. Dlatego ten przepis sprawdzi się również w sytuacjach „awaryjnych” – np. wówczas, gdy odwiedzają Cię niezapowiedziani goście. Wystarczy szybko wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i… gotowe!

 

Aby jednak mieć pewność, że przepis Ci się uda:

  • wybierz dobrej jakości czekoladę – taką, która nie rozpuści się do końca, a pozostawi delikatne kawałki, które przyjemnie roztopią się na języku podczas jedzenia,
  • odsącz dobrze rodzynki przed dodaniem ich do masy – tak, aby nie powstał „zakalec”,
  • przygotuj ciastka owsiane czekoladowe o podobnym rozmiarze – tak, aby równomiernie się wypiekły,
  • przechowuj ciastka w szczelnym opakowaniu – np. słoiku lub metalowym pudełku.

 

 

Ciastka owsiane czekoladowe z twistem? Czemu nie!

Masz ochotę jakoś zmienić ten przepis? Jak najbardziej możesz to zrobić. Oto kilka inspiracji, które możesz wykorzystać, aby wyczarować coś unikalnego. Możesz:

  • zamienić rodzynki na suszone daktyle lub morele – podkręcą smak deseru,
  • wykorzystać również płatki migdałów albo orzeszki ziemne, które będą się świetnie komponowały z mieszanką,
  • podprażyć orzeszki przed dodaniem do masy na ciastka owsiane czekoladowe – w efekcie nabiorą bardziej intensywnego smaku, który pokochasz,
  • zamienić gorzką czekoladę na mleczną lub białą,
  • dodać większą ilość kakao, które nada ciasteczkom głębszego, bardziej intensywnego koloru oraz smaku,
  • wykorzystać w mieszance podprażony słonecznik oraz pestki dyni, które również będą pasowały do tego miksu.

Pewne jest jedno: nie obawiaj się testowania nowych kompozycji. Jeśli tylko wybierzesz dobrą czekoladę i bakalie, efekt będzie fenomenalny. Możesz od razu przygotować podwójną porcję!

Komentarze