Brownies w słoiku na prezent
27
40 min
1 porcja
Łatwe
Ciasta i desery

Brownies w słoiku na prezent

Ciasto w słoiku na prezent? Świetny i smakowity pomysł! Jeśli w swoim otoczeniu masz fanów czy fanki cukiernictwa, poniższy przepis sprawdzi się jako upominek, który możesz podarować bliskiej osobie. Przygotowanie ciasta nie jest skomplikowane, choć nie jest to typowe połączenie składników. Ułóż je w warstwy i podaruj pięknie przygotowany podarek.

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jeśli lubisz wręczać bardzo nieszablonowe prezenty, brownie w słoiku będzie doskonałym pomysłem. Możesz ułożyć ładne warstwy składników i wręczyć komuś pyszne ciasto z dodatkami. To idealny prezent, by wyrazić wybranej osobie pozytywne uczucia.

Na to zwróć uwagę podczas przygotowania ciasta

Brownie w słoiku i podobne przepisy możesz przygotować również jako gotowy wypiek z dodatkami, zapakować go pięknie i wręczyć bliskiej osobie. Taki prezent wygląda bardzo ładnie i jest gotowy do jedzenia od razu po otwarciu. Na co zwrócić uwagę, szykując ciasto do słoika?

Jak przygotować proste brownie na prezent?

Pomysłów jest wiele! Oto kolejny, który dla ciebie przygotowaliśmy:

Lista składników 

  • 100 g mąki pszennej;
  • 2 jaja;
  • 2 krople ekstraktu z wanilii;
  • 50 g masła;
  • szczypta soli;
  • 2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel;
  • 30 g brązowego cukru;
  • 30 g białego cukru;
  • 80 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50% E.Wedel;
  • do dekoracji w słoiku: kilka sztuk ulubionych orzechów, 45 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel, 70 g serka mascarpone

Przygotowanie

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C, ustaw grzanie góra dół. Naszykuj płaską blaszkę o wymiarach 21x21 cm;
  2. W rondelku na małym ogniu rozpuść czekoladę z masłem, mieszając, aż uzyskasz gładką masę. Odstaw do lekkiego przestygnięcia;
  3. W osobnej misce ubij jajka z cukrem białym i brązowym oraz ekstraktem z wanilii, aż masa będzie puszysta i jasna;
  4. Dodaj stopione masło i czekoladę do masy jajecznej, delikatnie mieszając;
  5. Przesiej mąkę, kakao (zostaw łyżeczkę do dekoracji) i sól do miski z masą czekoladową. Delikatnie wymieszaj składniki, aż będą dobrze połączone;
  6. Przelej masę do blaszki i piecz przez 35-40 minut w 170°C. Gotowość ciasta sprawdź testem suchego patyczka;
  7. W słoiku o pojemności 750 ml ułóż po kolei składniki, lekko ugładzając łyżką poszczególne warstwy: serek mascarpone, pokruszone brownie, orzechy, serek mascarpone, kakao i startą lub połamaną czekoladę mleczną;
  8. Udekoruj słoik i jeśli chcesz, zapakuj swój prezent. Smacznego!

Estetyka ciasta w słoiku

Przygotowując brownie na prezent - czy to gotowe ciasto czy składniki do pieczenia - pamiętaj, aby zawartość ładnie układała się w słoiku. Mieszaj więc kolory dodatków układając je na przemiennie. Postaraj się, by kolory przeplatały się kontrastowo. By było bardziej efektownie, podczas układania kolejnych warstw brownie możesz przechylać słoik pod różnymi kątami. Na tym jednak nie koniec. 

Przede wszystkim — pilnuj, by ciasto było w pionie, zwłaszcza jeśli misterne usypywanie warstw zabrało Ci sporo czasu. Szkoda by było zniszczyć w kilka sekund efekty Twojej pracy.

Zadbaj też o wygląd słoika. Zawartość zrobi większość pracy, niemniej możesz przewiązać słoik sznurkiem jutowym lub konopnym. Do sznurka lub zakrętki możesz przytwierdzić inne dekoracje dostosowane do pór roku lub gustu obdarowanego, na przykład:

  • gałązki igliwia;
  • laski cynamonu;
  • suszone cytrusy;
  • czekoladki osobno pakowane;
  • wstążki;
  • świeże lub suszone kwiaty;

Zastanów się, co lubi obdarowana osoba, lub lepiej — pomyśl, z czym Ci się kojarzy. W ten sposób sprawisz, że Twój prezent stanie się podarkiem znacznie bardziej od serca.

Etykietka na ciasto

Wiesz już, że ważna jest dokładność zawartych na etykiecie instrukcji, nie pomiń jednak innych aspektów etykiety/bileciku. Ładny font do wydruku lub odręczne napisanie przepisu mogą mieć duże znaczenie. Bardzo też zaplusujesz prostym, pięknym i miłym napisem "smacznego" na spodzie. Jeśli drukujesz recepturę, to jedno słowo warto dopisać ręcznie. 

Dopilnuj też, by etykietka była w ładnym wydaniu. Nawlecz ją na sznurek jako bilecik lub zwiń w piękny rulon. Jeśli okazja jest ważna lub zależy Ci na pewnej ekstrawagancji, możesz napisać przepis na kwadratowej kartce, po czym złożyć go w śliczne origami. 

Komentarze