Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Łatwe

Jak zrobić brownie z suszonymi śliwkami?

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 gramów masła
  • łyżka przyprawy piernikowej
  • 200 gramów czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
  • trzy jajka
  • 270 gramów drobnego cukru
  • 135 gramów mąki
  • szczypta soli
  • tabliczka czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a następnie przygotuj niewielką formę lub tortownicę. Posmaruj ją tłuszczem i wyłóż papierem do pieczenia.

  • 2

    Rozpuść masło w garnku, a następnie dodaj przyprawę piernikową, gotując całość na niewielkim ogniu. Wsyp pokruszone tabliczki czekolady mocno gorzkiej 80% E.Wedel i poczekaj, aż wszystko się rozpuści.

  • 3

    W osobnej misce wymieszaj jajka z cukrem, a potem wlej do nich roztopioną masę. Na koniec dodaj mąkę, sól i połącz wszystko w jednolite i zwarte ciasto. Możesz także dodać posiekane śliwki, a pozostałe owoce wykorzystać do dekoracji.

  • 4

    Przygotowane ciasto przełóż do formy i wstaw do piekarnika. Po trzydziestu minutach Twoje aromatyczne, korzenne brownie będzie gotowe! Pamiętaj jednak, by obserwować ciasto. Nie może ono być surowe ani zbyt mocno przypieczone. Masę możesz również przelać do niewielkich foremek, zanim włożysz ją do piekarnika. Powstaną dzięki temu niewielkie muffinki. Po przestudzeniu udekoruj ciastka polewą i suszonymi śliwkami.

Oceń przepis:

Korzenne brownie z suszonymi śliwkami to idealne ciasto zarówno na święta, jak i jesienne wieczory z bliskimi! Najlepszy zakalec – takie miano zyskał ten klasyczny wyrób amerykańskich cukierników. Nazwa brownie pochodzi od ciemnego koloru ciasta. Sekretem idealnego wypieku jest dobrej jakości czekolada. Brownie to nie tylko ciasto, ale i element tradycji. Amerykańska cukiernia Something Sweet przygotowała deser, który miał 3,35 metrów wysokości, a w cały proces zaangażowana była lokalna społeczność miasta Daphne. My mamy dla Was aromatyczną wariację tego deseru. 

Suszone owoce możesz zastąpić dżemem na bazie śliwek.  Do jego przygotowania będziesz potrzebować pół kilograma suszonych śliwek, 200 ml soku z cytryny, ¼ szklanki cukru, pół łyżeczki kardamonu, odrobinę kurkumy oraz kilka sztuk goździków. Owoce należy pokroić, zalać wrzątkiem, a następnie odstawić je na kilkanaście godzin. Kiedy już staną się miękkie, warto je rozdrobnić, dodając jednocześnie pozostałe składniki. Po uzyskaniu gładkiej konsystencji, przygotowaną masę można przełożyć na rozgrzaną patelnię. Po 30 minutach smażenia dżem należy przelać do niewielkich słoiczków. Gdy ostygnie można wykorzystać go jako dodatek do brownie.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: