Brownie w jasnej, karmelowej wersji
0
25 min
6 porcji
Średnie
Ciasta i desery

Brownie w jasnej, karmelowej wersji

Brownie kojarzy się głównie z gorzką czekoladą i intensywnie brązowym kolorem. Taki deser można jednak w łatwy sposób zmodyfikować. Jego najważniejszym składnikiem jest czekolada, która występuje przecież w wielu wersjach smakowych. Co powiesz na intensywnie karmelowe brownie w jasnym wydaniu?

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak podawać brownie w jasnej wersji?

Brownie z karmelową czekoladą można podawać w dowolny sposób. Od jej klasycznego, mlecznego odpowiednika, takie ciasto różni się przede wszystkim kolorem, ale także niesamowitym smakiem i aromatem karmelu. Z tego powodu, komponuje się ono doskonale ze świeżymi owocami, orzechami czy polewą. Do jej przygotowania potrzebne jest około 2/3 tabliczki czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej z dodatkiem kilku łyżek słodkiej śmietanki. Dobrym pomysłem jest wykorzystanie wariantu z większą zawartością kakao, który przełamie słodki smak karmelowego brownie i sprawi, że deser stanie się bardzo ciekawy również pod względem wizualnym.

Jeśli lubisz niestandardowe rozwiązania, doskonale sprawdzi się także czekolada z awokado, czyli mus kakaowy na bazie tego niezwykle popularnego owocu. Robi się go poprzez rozpuszczenie czekolady i późniejsze miksowanie wszystkich składników. Tak przygotowaną mieszanką można przełożyć brownie lub przykryć z wierzchu. Wówczas powstanie doskonała baza do zatopienia świeżych malin czy truskawek, które również komponują się doskonale z karmelowym smakiem ciasta. Jest to dość niestandardowe rozwiązanie, jednak bez wątpienia trafi w gusta wszystktich osób, które lubią niecodzienne rozwiązania w kuchni.

 

Na wierzchu gotowego ciasta można umieścić dowolne dodatki, od świeżych owoców, przez orzechy, suszone owoce aż po wiórki kokosowe, a nawet motywy stworzone przy użyciu lukrowych pisaków. W sezonie wiosennym i letnim karmelowe brownie będzie prezentować się doskonale również ozdobione jadalnymi kwiatami. Wszystko zależy wyłącznie od okazji, w związku z którą przygotowujesz ciasto. Warto podawać je w towarzystwie czarnej, gorzkiej kawy, która doskonale przełamie słodki smak brownie.

Jak zmodyfikować przepis na jasne brownie z czekolady karmelowej?

Przepis na jasne brownie nie różni się zbyt mocno od klasycznej receptury na charakterystyczne, brązowe, kakaowe ciasto. Istnieją jednak sposoby na jego urozmaicenie. Największych zmian można dokonać w związku z gatunkiem orzechów wchodzących w skład masy. Najlepiej sprawdza się wariant włoski, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by zastosować nerkowce, pistacje czy nawet orzechy laskowe. Istnieje także możliwość dodania wersji na słono, która dodatkowo przełamie karmelowy smak brownie. Jest to propozycja dla osób odważnych, które lubią kontrastujące składniki i desery w nieco bardziej niestandardowych wydaniach.

Jeśli nie lubisz tak bardzo intensywnie karmelowego smaku, możesz także zastąpić część czekolady Białej Karmelowej E.Wedel, np. czekoladą Gorzką Klasyczną 64% E.Wedel. Jest to dobry wybór dla miłośników kakao i ciasta w klasycznym wydaniu. Warto jednak pamiętać, że takie brownie będzie nieco ciemniejsze niż wariant jedynie z czekoladą Karmelową. Jeśli zależy Ci na charakterystycznej barwie deseru karmelowego z lekko wilgotnym środkiem, znacznie lepiej postawić na trzy tabliczki czekolady Białej Karmelowej E. Wedel.

Komentarze