Biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym
8
25 min
4 porcje
Trudne
Ciasta i desery

Biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym

Biszkopt czekoladowy może stanowić doskonałą bazę do stworzenia bardziej złożonych deserów. Bardzo dobrze komponuje się on np. z budyniem. Jak przygotować wyjątkowe ciasto na bazie tych dwóch elementów? Zobacz, co będzie potrzebne do stworzenia pysznego biszkoptu czekoladowego z budyniem!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 10

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak urozmaicić przepis na biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym?

Przepis na biszkopt czekoladowy można z łatwością zmodyfikować. Najłatwiejszym sposobem jest postawienie na polewę oraz ewentualne dodatki położone na wierzchu ciasta. Doskonale sprawdzą się, np. orzechy czy suszone owoce. W sezonie letnim można postawić również na świeże maliny zatopione w rozpuszczonej, gorzkiej czekoladzie, które idealnie przełamią słodki smak ciasta. Efektownie będą wyglądać również wiórki kokosowe czy płatki migdałowe.

 

W podobny sposób, tak jak biszkopt, można wykorzystać również brownie, tworząc przy tym bardziej wyraziste i wilgotne ciasto. Następnie warto nasączyć jeden z fragmentów ciastai położyć na nim dżem. Na kolejnej warstwie może znaleźć się standardowo krem budyniowy. Jest to dobry sposób na przełamanie słodkiego smaku, jednocześnie tworząc kilkuwarstwowy wypiek. Najlepiej sprawdzą się dżemy z kwaśnych owoców, takich jak śliwki, maliny czy porzeczki. Do nasączenia można użyć wody z sokiem z cytryny, co dodatkowo podbije ten efekt.

 

Biszkopt czekoladowy może być również bazą do stworzenia wielopiętrowych, efektownych tortów. Wówczas warstwa budyniu może pojawić się w nich nawet kilka razy. Jest to doskonałe rozwiązanie na wszelkiego rodzaju imprezy okolicznościowe. Taki wypiek można też z łatwością udekorować za pomocą owoców, polewy, kremów czy bakalii.

Jak udekorować biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym?

Ciasto czekoladowe warto udekorować z wierzchu. Do przygotowania polewy należy użyć około 60 g czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel i kilka łyżek słodkiej śmietanki, która pozwoli na rozrzedzenie mieszanki. Wystarczy rozpuścić całość w kąpieli wodnej i pokryć ciasto. W polewie można zatopić dowolne składniki, od orzechów, przez owoce, aż po lukrowe dekoracje.

 

Wierzch ciasta można przykryć zarówno czekoladą gorzką, jak i białą czy mleczną. Wszystko zależy od tego, jaki efekt chcesz uzyskać. Do takiego ciasta najlepiej jednak użyć produktu z dużą zawartością kakao. Pozwoli on bowiem na przełamanie bardzo słodkiego smaku deseru.

 

Polewę można zastąpić również standardowym kremem śmietanowym. Jest to świetny wybór w sytuacji, gdy ciasto ma zostać wykorzystane jako tort. Wówczas warto pokryć je z każdej strony kremem, najlepiej uformowanym w taki sposób, by tworzył ciekawe, regularne wzory. W przypadku bardziej ozdobnych ciast idealnie sprawdzą się też cukrowe perełki czy kwiatki stworzone z jadalnej masy przypominającej opłatek. Biszkopt czekoladowy z kremem budyniowym może bowiem stanowić uniwersalna bazę do stworzenia wielu ciekawych deserów. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób udekorujesz gotowy wypiek.

Komentarze