Liczba porcji1
Łączny czas:1 godz. 30 min
Przygotowanie:30 min
Oczekiwanie:60 min
Poziom trudności:Średnie

Bananowo-czekoladowe brownie w wersji premium

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 250 g mąki – może to być np. mąka owsiana, pełnoziarnista lub pszenna tortowa 400
  • 100 g Kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
  • 3-4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 szklanka mleka (zamiast mleka krowiego możesz użyć np. sojowego lub migdałowego)
  • 50 g orzechów laskowych
  • 1 tabliczka Czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel i 2-3 łyżki mleka (na polewę)
przepisy Czekolada Gorzka Wedel

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Wsyp do miski wszystkie składniki sypkie, tj. mąkę, kakao, sodę i sól i dobrze wymieszaj.

  • 2

    W drugiej misce rozgnieć widelcem banana i zmieszaj z mlekiem (krowim lub roślinnym) do powstania w miarę gładkiej masy.

  • 3

    Połącz składniki suche z mokrymi na gładką masę.

  • 4

    Dodaj orzechy laskowe – możesz wykorzystać połówki lub drobniej je posiekać, zgodnie z własnymi preferencjami.

  • 5

    Wyłóż masę na lekko posmarowaną olejem i wyłożoną pergaminem formę.

  • 6

    Piecz w temperaturze 180⁰C przez ok. 30-35 min – ciasto będzie „mokre” po upieczeniu.

  • 7

    Odstaw ciasto do ostygnięcia w formie, a w tym czasie przygotuj polewę czekoladową.

  • 8

    Aby powstała polewa, powoli rozpuść pokruszoną na kostki czekoladę w kąpieli wodnej, dodając do niej kilka łyżek mleka roślinnego.

  • 9

    Wyjmij ciasto z formy i rozprowadź na nim polewę. Aby ją wyrównać, możesz sobie pomóc silikonową szpatułką.

  • 10

    Pozostaw do zastygnięcia i podawaj.

Oceń przepis:

Brownie bananowo-czekoladowe stanie się prawdziwym hitem rodzinnych spotkań lub przyjęć towarzyskich. Jego głęboki i intensywny smak, w połączeniu z gęstą i mokrą teksturą, przypadną do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Jeśli chcesz dodatkowo „podkręcić” smak brownie bananowo-czekoladowego, możesz np.:

  • dodać do ciasta kilku gatunków orzechów – np. laskowych połączonych z pekan lub włoskimi,
  • ozdobić polewę czekoladową posiekanymi orzechami i wiórkami kokosowymi,
  • dodać do masy również posiekaną czekoladę – tak, aby brownie nabrało jeszcze bardziej czekoladowego aromatu.

Jak sprawić, że brownie faktycznie będzie premium? Serwować je w pucharkach, z dodatkiem bitej śmietany, dzięki czemu będzie się prezentowało spektakularnie. Tak przygotowany deser możesz zaserwować również z innymi dodatkami – świetnie sprawdzi się w tej roli np. sorbet lodowy, np. bananowy lub mango. Fani klasyki mogą zaś postawić na dobrej jakości lody śmietankowe. W sezonie letnim możesz dodatkowo udekorować ciasto truskawkami lub wiśniami, co jeszcze bardziej podkręci jego smak i ozdobić listkiem mięty.

Bananowo-czekoladowe brownie to pyszny i prosty w przygotowaniu deser, który równie dobrze sprawdzi się na co dzień, jak i podczas ważnych okazji. Idealne połączenie smaków i dobrej jakości składniki sprawią, że nawet osoby, które do tej pory podchodziły z rezerwą do tego „czekoladowego zakalca” nie będą mogły odmówić mu uroku.

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: