Na to, co dobre, warto poczekać. Baklava czekoladowa to smakowity pomysł na coś pysznego i prostego. Na wierzchu Twojego przysmaku możesz umieścić odrobinę pokruszonych pistacji, które przełamią słodycz deseru. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten przepis i zaskocz samego siebie. Z pewnością okaże się, że przygoda z tą propozycją, obudzi w Tobie ochotę na inne czekoladowe przepisy. Kiedy już przygotujesz swoje pierwsze słodkie kwadraciki, pomyśl, gdzie będą najlepiej smakować?
Baklava czekoladowa to świetny pomysł na piknik
Te pyszne czekoladowe kwadraciki aż proszą się, by je zabrać na piknik, wycieczkę lub do pracy. W przerwie możesz sięgnąć po pachnące ciasteczko i przenieść się na turecki lub greckie wybrzeże. Wystarczy jeden kęs.
Co jeszcze możesz zabrać na piknik? Ten przysmak powinien być mały i poręczny. Dobrze byłoby móc zjeść go rękami bez sztućców. No i najważniejsze – podobnie jak baklava czekoladowa – powinienem być domowej roboty. Co by tu wybrać?
Koniecznie wypróbuj przepis na ciasto brownie i odhacz na piknikowej liście dwie ważne pozycje. Co ciekawe do obu przepisów – na baklavę czekoladową i brioszki możesz użyć tej samej czekolady. Albo, jeśli masz ochotę na urozmaicenie, sięgnij po inne tabliczki z rodziny E.Wedel. Czekolada E.Wedel Mocno Gorzka 80% to propozycja dla smakoszy, którzy poszukują bardziej wytrawnych nut.
Z czym podawać baklavę czekoladową?
Pierwsza i najważniejsza propozycja to kawa. Ale nie byle jaka. Najlepiej podawana na modłę turecką i bałkańską. Przygotuj czarną kawę i dodaj do niej odrobinę cynamonu i kardamonu. Dla smaku dodaj cukier. To prosty sposób, by bez specjalistycznego sprzętu przygotować kawę nawiązującą do tureckich przepisów. Będzie pysznie.
Komentarze