Babka czekoladowa zachwyca nie tylko swoim pysznym smakiem, ale również wyglądem, zwłaszcza jeśli zostanie przygotowana w specjalnej foremce do pieczenia.
Jak polać babkę czekoladową lukrem?
Tradycyjna babka jest zazwyczaj polewana lukrem, który można z łatwością przygotować w domowych warunkach. Do jego przygotowania wystarczą około 50 g cukru pudru oraz dwie łyżki wody. Przesypuj przez sitko cukier puder do miseczki z wodą. Dodawaj do mieszanki odrobinę cukru bądź odrobinę wody, do momentu aż uzyskasz idealną konsystencję – klejącą, lekko płynną. Wodę możesz również zastąpić sokiem z cytryny.
Jak przyozdobić babkę czekoladową przy pomocy pysznej czekoladowej polewy?
Babka czekoladowa będzie smakowała równie wyśmienicie, gdy zostanie wzbogacona o czekoladową polewę. Tę możesz bez problemu przygotować przy pomocy gorzkiej czekolady, odrobiny cukru i około 125 ml śmietany kremówki. Śmietanę wystarczy zagotować z cukrem, a po odstawieniu z ognia dodać do niej podzieloną na mniejsze kawałki czekoladę. Podczas gotowania należy mieszać czekoladę ze śmietanką, aż do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. Przed polaniem należy ponownie ustawić garnek na palniku, aby zawartość naczynia lekko się rozgrzała. Wylej ciepłą, ale nie gorącą polewę na babkę i pozostaw na blacie, aż do zastygnięcia czekolady.
Jeśli interesują Cię inne wypieki możesz wypróbować przepisy na ciasto brownie lub ciasto czekoladowe. Te dwa desery stanowią prawdziwe klasyki, niezawodne i sprawdzające się przy każdej okazji. Przekonaj się!
Komentarze