Następne
Wróć do listy porad

Jak zrobić idealną polewę z białej czekolady

Wielu z nas ma rodzinne przepisy na różne wypieki – tajemne receptury na idealny makowiec, sernik bądź babkę piaskową, przekazywane z pokolenia na pokolenie. Jednak najczęściej przepisy te omijają istotną kwestię jaką jest dekoracja ciasta. Aspekt estetyczny ma szczególne znaczenie podczas przyjęć, które organizujemy. Jeżeli ciasto nie będzie się prezentowało zbyt ciekawie, może się zdarzyć sytuacja, że nikt go nie spróbuje, wszak człowiek „je oczami”.

Przykładowo – babka piaskowa jest dosyć suchym ciastem, dlatego oblana jest lukrem. Czym można go zastąpić? Idealnie do tego celu nada się polewa z białej czekolady. Wykonanie takiej polewy jest banalnie proste, a upiększy ona twoje ciasto, zdecydowanie bardziej efektywnie niż inne polewy. Zachęcamy do wykonania polewy z białej czekolady samodzielnie. Do jej sporządzenia nie potrzeba wielu składników, a czas jej przygotowania jest wyjątkowo krótki i prosty – całość zajmuje mniej niż 10 minut. Polewa z białej czekolady nie tylko upiększy Twoje wypieki, ale również może stać się glazurą na różnego rodzaju owoce. Wiele dzieci niechętnie patrzy na owoce, a na czekoladę niemal każde patrzy maślanymi oczami. Pokażemy, jak wykonać idealną polewę z białej czekolady, która udekoruje dowolne ciasto!

Sprawdź również:

Przepis na sernik z białą czekoladą

Przepis na krem czekoladowy do tortu

Przepis na czekoladę do picia

Przepis blok czekoladowy

Przepis na polewę czekoladową

Przepis na suflet czekoladowy

Share:

Zadbaj o:
  • Odpowiednie składniki:

    Do przygotowania polewy potrzebujesz tylko 50 gramów masła lub 50 mililitrów śmietanki oraz dobrej jakości białej czekolady (doskonale sprawdzą się dwie tabliczki białej czekolady E.Wedel).

  • Staranne rozpuszczenie czekolady:

    By wykonać idealną polewę z białej czekolady należy zastosować kąpiel wodną. Dwie tabliczki białej czekolady E.Wedel (180g) pokrój w drobną kostkę i umieść w czystej, suchej, metalowej miseczce o średnicy większej niż średnica garnka (możesz ją zastąpić garnkiem lub szklaną miseczką). Garnek napełniony w 1⁄4 wodą, podgrzewamy na wolnym ogniu, podczas gdy miskę z czekoladą stawiamy bezpośrednio na nim. Pamiętaj, że czekolada nie może mieć bezpośredniego kontakt

  • Śmietanka czy masło?

    Dodaj do miseczki masło lub śmietankę i jak tylko składniki się rozpuszczą, wymieszaj całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Uzyskaną polewę wykorzystaj do udekorowania swojego ciasta. Jeżeli chcesz by polewa miała bardziej błyszczącą strukturę użyj śmietanki zamiast masła. Po udekorowaniu ciasta, włóż je do lodówki, aby polewa stężała. Glazura z białej czekolady idealnie upiększy każde ciasto.

Uważaj na:
  • Białe czekolady z dodatkami:

    Do wykonania polewy najlepsze będą czekolady bez dodatków (m.in. orzechów), gdyż po rozpuszczeniu ich konsystencja będzie idealnie kremowa. Wybierając czekoladę z dodatkami można nie uzyskać oczekiwanego efektu końcowego.