Liczba porcji12
Łączny czas:3 godz. 0 min
Przygotowanie:20 min
Oczekiwanie:180 min
Poziom trudności:Średnie

Trufle czekoladowe z polewą z białej czekolady

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • 200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
  • 130 ml słodkiej śmietanki kremówki: 30 lub 36%
  • 50 g cukru drobno zmielonego lub 4 łyżki miodu płynnego
  • 40 g masła 82%
  • 3 łyżeczki alkoholu: rumu, whisky lub likieru pomarańczowego
  • 100 g czekolady białej E.Wedel
sklep pijalni

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Posiekaj czekoladę gorzką klasyczną 64% E.Wedel na drobną kostkę.

  • 2

    Masło podgrzej do temperatury pokojowej i również posiekaj.

  • 3

    100 ml śmietanki kremówki zagotuj, uważając, aby nie zaczęła wrzeć.

  • 4

    Kiedy będzie gorąca, wrzuć do niej posiekaną czekoladę oraz masło i cukier.

  • 5

    Podgrzewaj chwilę na niewielkim ogniu, a następnie wyłącz go

  • 6

    Mieszaj rózgą aż do całkowitego pomieszania się składników i powstania ganache, który będzie bazą na Twoje trufle czekoladowe.

  • 7

    Dodaj 3 łyżeczki rumu, whisky lub likieru pomarańczowego – choć to opcjonalny składnik, dzięki niemu Twoje trufle czekoladowe nabiorą oryginalnego smaku.

  • 8

    Odstaw do ostudzenia, a następnie włóż do lodówki, aby masa stężała, najlepiej przez całą noc.

  • 9

    Po schłodzeniu, wyjmij masę z lodówki.

  • 10

    Przy pomocy łyżki nabieraj masę na trufle czekoladowe i formuj kuleczki.

  • 11

    Układaj je na talerzu.

  • 12

    Czas na przygotowanie polewy czekoladowej.

  • 13

    Roztop w kąpieli wodnej czekoladę białą E.Wedel, aż nabierze płynną konsystencję.

  • 14

    Dodaj 30 ml śmietanki kremówki i wymieszaj łyżką, aby połączyć oba składniki na jednolitą masę.

  • 15

    Nabieraj pojedynczo trufle czekoladowe na łyżkę i zanurzaj w polewie czekoladowej.

  • 16

    Odkładaj gotowe czekoladki na blaszkę lub talerz wyłożony papierem do pieczenia.

  • 17

    Pozostaw do zastygnięcia polewy.

  • 18

    Możesz opcjonalnie udekorować Twoje trufle czekoladowe, np. przy pomocy dekoracji cukierniczych, drobno posiekanych orzechów lub migdałów albo posypki kakaowej czy kawowej.

Oceń przepis:

Jak widzisz, pyszne trufle czekoladowe w polewie z białej czekolady mogą powstać bardzo szybko, a ich niepowtarzalny smak wprawi w zachwyt wszystkich łasuchów. Tak przygotowany deser sprawdzi się zarówno jako słodka przekąska do kawy, jak i dodatkowy smakołyk na imprezę. Pamiętaj: jeśli chcesz, aby trufle nie zniknęły zbyt szybko ze stołu, możesz przygotować podwójną albo potrójną porcję. Musisz jedynie odpowiednio zwiększyć ilość składników, po które sięgasz.

 

Jak urozmaicić przepis na trufle czekoladowe z polewie z białej czekolady?

Pyszne trufle czekoladowe mogą powstać w bardzo prosty sposób – jak widzisz, o ich przygotowanie może się pokusić nawet osoba, która nie ma zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. A jeśli zastanawiasz się, jak można urozmaicić ten łatwy do wykonania przepis, mamy dla Ciebie kilka sugestii.

  • Dodaj do masy na trufle garść posiekanych orzechów, które lubisz najbardziej. Doskonale spiszą się np. orzechy włoskie, laskowe, ale również pistacje, makadamia czy pekan. Możesz też sięgnąć po orzeszki arachidowe lub migdały.
  • Wzbogać trufle mniej typowym alkoholem – może to być np. likier wiśniowy. Jego smak fenomenalnie „podbija” aromat czekolady.
  • Jeśli chcesz przyrządzić deser w wersji bezalkoholowej, alkohol zamień na mocno zaparzoną kawę. 2-3 kieliszki dodaj do masy, kiedy napar przestygnie.
  • Masz ochotę na nutkę pikanterii? Wzmocnij trufle, sięgając po cynamon, kardamon oraz odrobinkę chilli.
  • W masie truflowej mogą zagościć również ulubione owoce suszone, a zwłaszcza rodzynki lub inne bakalie.
  • Możesz też zamienić polewę z białej czekolady na tę wykonaną z tabliczki Karmellove E.Wedel albo… wykonać prostą posypkę z kakao.
  • Kakao może być dodatkowym składnikiem masy truflowej – jego obecność nada czekoladkom bardziej intensywnego aromatu.

Jak widzisz, możliwości jest całe mnóstwo. Wykorzystaj je, aby powstało coś wyjątkowego!

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: