Pamiętaj: ponieważ do wykonania kremu orzechowego wykorzystałeś serek mascarpone, pralinki czekoladowe warto przechowywać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu maksymalnie 2-3 dni od przygotowania.
W jaki sposób urozmaicić przepis na pralinki czekoladowe z kremem orzechowym?
Jak zdążyłeś zauważyć, samo przygotowanie pralinek czekoladowych z kremem nie jest trudnym zadaniem – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Ale skoro tak, może zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić dodatkowo tę recepturę? Jest na to kilka bardzo prostych sposobów. Jakich?
- Umieść w każdej pralince migdała lub orzeszka, przed zalaniem jej wnętrza kremem orzechowym.
- Zamień czekoladę gorzką na mleczną, aby powstały jeszcze słodsze czekoladki. Ale uwaga! W takiej sytuacji temperatura temperowania nie powinna przekroczyć 41-43°C!
- W dodatkowy sposób udekoruj swoje pralinki czekoladowe – możesz np., już po wyjęciu ich z formy, „namalować” na nich wzorki białą lub karmelową czekoladą.
- Zamień masło orzechowe na pistacjowe lub spróbuj przygotować krem orzechowy z wykorzystaniem bitej śmietany (zamiast mascarpone).
- Pomyśl również o stworzeniu gęstszej wersji kremu – do jej przygotowania będziesz potrzebować roztopionego masła, masła orzechowego oraz cukru.
- Dodaj do kremu przyprawy. Intensywny, orzechowy smak możesz przełamać np. odrobiną kawy lub cynamonu.
- Jeżeli przygotowujesz praliny dla dorosłych łasuchów, krem możesz także wzbogacić nutą alkoholu. Świetnie sprawdzi się likier orzechowy, rum lub amaretto. W wersji odpowiedniej dla dzieci smak możesz wzbogacić odrobiną mocnej herbaty lub espresso.
Możliwości jest zatem bez liku.
Pamiętaj również, aby:
- dobrze schładzać kolejne warstwy czekolady – tak, aby pralinki zyskały stabilną osłonkę,
- delikatnie wyjmować gotowy deser z formy – to moment, w którym może dojść do pokruszenia czekoladek,
- zadbać o elegancką ekspozycję smakołyku – dobrym pomysłem jest umieszczenie go na stylowej paterze albo jednokolorowym, najlepiej białym talerzyku.
Nie pozostaje więc nic, jak zacząć eksperymentować i przekonać się, że domowe pralinki mogą smakować fenomenalne, a ich przyrządzenie jest łatwiejsze niż może się wydawać. Życzymy smacznego!
Komentarze