Domowe pralinki czekoladowe z kremem orzechowym w środku
10
15 min
8 porcji
Średnie
Przekąski

Domowe pralinki czekoladowe z kremem orzechowym w środku

Kto powiedział, że pralinki czekoladowe musisz kupować w sklepie? A co, gdyby można je było przygotować w domowym zaciszu? Teraz to możliwe, a samo ich wyczarowanie jest prostsze niż myślisz. Zobacz, co zrobić, aby powstały pralinki czekoladowe z kremem orzechowym!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 4

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Pamiętaj: ponieważ do wykonania kremu orzechowego wykorzystałeś serek mascarpone, pralinki czekoladowe warto przechowywać w chłodnym miejscu i zjeść w ciągu maksymalnie 2-3 dni od przygotowania.

 

W jaki sposób urozmaicić przepis na pralinki czekoladowe z kremem orzechowym?

Jak zdążyłeś zauważyć, samo przygotowanie pralinek czekoladowych z kremem nie jest trudnym zadaniem – wymaga jedynie odrobiny cierpliwości. Ale skoro tak, może zastanawiasz się, w jaki sposób urozmaicić dodatkowo tę recepturę? Jest na to kilka bardzo prostych sposobów. Jakich?

  • Umieść w każdej pralince migdała lub orzeszka, przed zalaniem jej wnętrza kremem orzechowym.
  • Zamień czekoladę gorzką na mleczną, aby powstały jeszcze słodsze czekoladki. Ale uwaga! W takiej sytuacji temperatura temperowania nie powinna przekroczyć 41-43°C!
  • W dodatkowy sposób udekoruj swoje pralinki czekoladowe – możesz np., już po wyjęciu ich z formy, „namalować” na nich wzorki białą lub karmelową czekoladą.
  • Zamień masło orzechowe na pistacjowe lub spróbuj przygotować krem orzechowy z wykorzystaniem bitej śmietany (zamiast mascarpone).
  • Pomyśl również o stworzeniu gęstszej wersji kremu – do jej przygotowania będziesz potrzebować roztopionego masła, masła orzechowego oraz cukru.
  • Dodaj do kremu przyprawy. Intensywny, orzechowy smak możesz przełamać np. odrobiną kawy lub cynamonu.
  • Jeżeli przygotowujesz praliny dla dorosłych łasuchów, krem możesz także wzbogacić nutą alkoholu. Świetnie sprawdzi się likier orzechowy, rum lub amaretto. W wersji odpowiedniej dla dzieci smak możesz wzbogacić odrobiną mocnej herbaty lub espresso.

Możliwości jest zatem bez liku.

Pamiętaj również, aby:

  • dobrze schładzać kolejne warstwy czekolady – tak, aby pralinki zyskały stabilną osłonkę,
  • delikatnie wyjmować gotowy deser z formy – to moment, w którym może dojść do pokruszenia czekoladek,
  • zadbać o elegancką ekspozycję smakołyku – dobrym pomysłem jest umieszczenie go na stylowej paterze albo jednokolorowym, najlepiej białym talerzyku.

Nie pozostaje więc nic, jak zacząć eksperymentować i przekonać się, że domowe pralinki mogą smakować fenomenalne, a ich przyrządzenie jest łatwiejsze niż może się wydawać. Życzymy smacznego!

Komentarze