Pieczone gruszki z aksamitnym kremem z białej czekolady
1
15 min
12 porcji
Łatwe
Przekąski

Pieczone gruszki z aksamitnym kremem z białej czekolady

Połączenie owoców z czekoladą jest znane i stosowane w cukiernictwie od dawna. Nic dziwnego! Słodycz przełamuje kwaskowaty smak gruszek, a poddanie ich procesowi pieczenia dodatkowo pobudza kubki smakowe. Poniżej prezentujemy doskonały przepis na idealny jesienny deser.

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 6

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Fenomen prostego deseru

Trzeba przyznać, że zapiekane gruszki z czekoladowym nadzieniem i dodatkami to niezwykle udany pomysł na deser. Zaskoczysz nim nawet osoby, które na co dzień nie preferują słodyczy. Aby uzyskać idealny smak potrawy warto mieć na względzie kilka aspektów.

 

Przede wszystkim gruszki ustaw w naczyniu żaroodpornym w taki sposób, aby podczas przenoszenia do piekarnika czy wyjmowania cała konstrukcja nie uległa rozpadowi. Wówczas doszłoby do wycieku masy, a cały deser wyglądały niezbyt atrakcyjnie (choć w smaku nadal byłby zniewalający).

 

Do przygotowania dania wybierz wysokiej jakości składniki. Jest ich naprawdę mało, dlatego każda nuta jest świetnie wyczuwalna i powinna rozpieszczać kubki smakowe degustującego. Produkty marki E.Wedel na pewno sprostają temu cukierniczemu wyzwaniu. Podobnie jak dobry, najlepiej włoski serek mascarpone o idealnej konsystencji i przyjemnym, choć dla wielu dość neutralnym, posmaku.

Pieczone gruszki z czekoladą – idealny deser na co dzień i od święta

Zastanawiasz się, kiedy jest najlepsza okazja na to, żeby przyrządzić i zaserwować pieczone gruszki z czekoladą? Naszym zdaniem – zawsze możesz pokusić się o taki deser. W zależności od formy podania oraz dodatków, sprawdzi się zarówno podczas oficjalnej kolacji, jak i popołudniowego odpoczynku.

 

Jeżeli jednak zależy Ci na konkretnej prezencji tego dania, to mamy dla Ciebie propozycję. Masa czekoladowa nie musi znajdować się we wnętrzu owocu – może otaczać go, tworząc polewę. Można także serwować płynną polewę oddzielnie, pod postacią fondue. Wtedy wystarczy zapiec gruszki z kruszonką.

 

Inną, bardziej codzienną i szybszą wersją jest przygotowanie gruszek pod polewą i kruszonką. To prosta, a przy tym tak pyszna namiastka ciasta, którą stworzysz ekspresowo. Wystarczy, że obierzesz i wydrążysz gruszki, a następnie podzielisz je na mniejsze kawałki. Całość wymieszasz z cynamonem i rozłożysz na dnie naczynia żaroodpornego. Na wierzchu polejesz kremem z białej czekolady i posypiesz kruszoną. Zachwyt domowników (i starszych, i młodszych) gwarantowany!

W ramach kuchennych eksperymentów możesz też przyrządzić dwie wersje kremu – białą (z Czekolady białej lub Karmelowej E.Wedel)  i czarną (z Czekolady Mocno Mlecznej lub Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel). Niezwykle efektownie zaprezentuje się ona jako polewa lub nadzienie owoców i na pewno zachwyci Cię pełnią smaku.

Komentarze