Przepis na batoniki zbożowe z gorzką czekoladą i orzechami
4
3 godz.
15 porcji
Łatwe
Przekąski

Przepis na batoniki zbożowe z gorzką czekoladą i orzechami

Szukasz pomysłu na smaczną i zdrową przekąskę między posiłkami? Taką, która doda Ci mnóstwa energii, a jednocześnie sprawi, że szerzej się uśmiechniesz i… nie będziesz mieć wyrzutów sumienia? W tej roli doskonale spiszą się batoniki zbożowe z gorzką czekoladą i orzechami. Zobacz, jak łatwo je przyrządzić!

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 5

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Jak widzisz, przyrządzenie batoników zbożowych jest prostym zadaniem, z którym poradzisz sobie, nawet nie mając dużego doświadczenia kulinarnego. Pamiętaj, że istnieją również przepisy, zgodnie z którymi batoniki, zamiast schładzać w lodówce do stężenia, się wypieka. Można z nich skorzystać jednak wyłącznie wówczas, gdy do środka przekąski nie trafia czekolada. Poddana wysokiej temperaturze, rozpuściłaby się. W efekcie, co prawda wypełniłaby przekąskę swoim wyjątkowym aromatem, ale gotowy batonik straciłby unikalną „ziarnistą” teksturę.

Warto wiedzieć, że batoniki można na różne sposoby urozmaicać. Jak? Możesz np.:

  • dodać do mieszanki kilka rodzajów orzechów – mieszanka orzechów włoskich i laskowych albo pekan i nerkowców nada kompozycji ciekawego aromatu,
  • wzbogacić ją o kilka rodzajów czekolady – zmieszaj np. gorzką z białą, aby uzyskać bardziej słodką i wyrafinowaną kompozycję.

Pamiętaj też, że jeśli zdecydujesz się na wykonanie polewy, koniecznie wykonaj ją z prawdziwej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Aby była nieco mniej gęsta, możesz do niej dodać kilka łyżek śmietany-kremówki. Jeśli zaś połączysz dwa rodzaje – np. deserową z białą, użyj wykałaczki, aby wykonać „sweterkowy” wzór, dzięki któremu przekąska stanie się jeszcze bardziej kusząca. To idealne uzupełnienie lunch boxa czy zestawu przekąsek do pracy. Wystarczy jeden taki batonik, aby zyskać energię i dobry humor – nawet na kilka godzin!

Komentarze