Jak widzisz, przygotowanie domowej granoli jest bardzo proste i trwa… krócej niż wizyta w sklepie. Dlatego warto się pokusić o stworzenie takiego musli, które będzie nie tylko bardzo smaczne, ale również pożywne. Na śniadanie jak znalazł!
Jak zmodyfikować przepis na musli z gorzką czekoladą i żurawiną?
Powyższy przepis pokazuje, że gdy chodzi o musli, możesz sobie pozwolić podczas jego przygotowywania na bardzo dużo fantazji. Co zatem zrobić, aby stworzyć jeszcze bardziej kreatywną wersję tej przekąski śniadaniowej?
- Wymieszaj płatki owsiane z innymi typami płatków. Dobrze sprawdzą się np. jaglane, kukurydziane, jęczmienne czy żytnie. Pomieszaj je w dowolnych proporcjach. To one nadadzą musli chrupkości!
- Znajdź swoją ulubioną kompozycję orzechów. Klasyka to laskowe, ale równie dobrze możesz wykorzystać np. pistacje, orzechy pekan, nerkowce, makadamię czy migdały. Nie bój się też pestek dyni, które będą doskonale współgrały z całością.
- Jeżeli gotowy deser ma być nieco bardziej fit, zastąp suszoną żurawinę tą liofilizowaną. Ale wówczas najlepiej przed spożyciem musli odczekać 1-2 minuty po zalaniu go mlekiem.
- Możesz też pomyśleć o dodaniu innych bakalii. Z żurawiną dobrze współgrają również rodzynki, a także suszone śliwki (które wcześniej należy pokroić w kostkę).
- Chcesz zwiększyć lub zmniejszyć „czekoladowość” musli? Zamień czekoladę gorzką klasyczną na inny jej typ. Dla lubiących mniej deserową wersję hitem będzie czekolada lekko gorzka 50% E.Wedel, a dla poszukujących wytrawnego smaku – czekolada mocno gorzka 80%. Ty wybierasz. Równie dobrze możesz też sięgnąć po czekoladę mleczną, a nawet białą, która szczególnie dobrze komponuje się z żurawiną.
O czym pamiętać przy przygotowywaniu tego musli?
Podstawowe rzeczy, o których musisz pamiętać podczas tworzenia musli z gorzką czekoladą i żurawiną, to:
- zachowanie właściwych proporcji między składnikami – istotne jest przede wszystkim, aby dodać odpowiednią ilość miodu i oleju do płatków. To te składniki pozwolą skarmelizować musli i nadać mu pożądanej chrupkości;
- pilnowanie granoli podczas pieczenia – nie możesz dopuścić do tego, aby się przypaliła. Dlatego przypatruj się uważnie jej kolorowi. Powinien być delikatnie złocisty.
Tak przygotowane musli przechowuj w szczelnym opakowaniu i wykorzystaj do przygotowania szybkiego śniadania, ekspresowej przekąski do pracy czy nietuzinkowego deseru.
Komentarze