Przepisów na owsiankę jest mnóstwo, każdy może więc znaleźć wersję tego posiłku dla siebie. Jeśli chcesz poznać kilka ciekawych udoskonaleń, zostań, zerknij na propozycje i przygotuj śmiało swoją ulubioną owsiankę!
Owsianka z białą czekoladą – prostsza wersja
Jeśli nie masz mascarpone lub bardzo się spieszysz, z tych samych składników możesz przygotować nieco szybsze śniadanie. Jedyna zmiana w składnikach jest taka, że zamiast serka i śmietanki przyda Ci się więcej mleka (200-300 ml, stosownie do tego ile lubisz).
Jak przygotować taką szybszą owsiankę?
- Płatki owsiane i żytnie umieść w rondelku, zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut.
- Zagotuj mleko. Uważaj, by nie wykipiało.
- Przełóż owsiankę do miseczki i dodaj pozostałe składniki (poza owocami). Zalej ciepłym mlekiem.
- Dodaj posiekaną czekoladę i wymieszaj całość.
- Udekoruj wierzch posiłku bananem, jagodami i kakao. Czekoladowa owsianka w wersji nieco uproszczonej jest gotowa. Smacznego!
Owsianka z białą czekoladą na odwrót
Owsianka z dodatkiem czekolady to sposób na nadanie słodyczy pożywnemu śniadaniu, niezależnie od rodzaju, który wykorzystasz. W tym przepisie polecamy sięgnięcie po tabliczkę białej czekolady, której nawet niewielka ilość osłodzi Ci ranek. Jednak dla tych, którzy przepadają za bardziej stonowanymi smakami, nic nie stoi na przeszkodzie, by zastąpić białą tabliczkę czekoladą gorzką. Krem wyjdzie równie pyszny. Jeśli chcesz przygotować owsiankę z innym owocem niż z bananem, dobym wyborem będą mrożone maliny – wystarczy garść lub dwie w zależności od Twoich preferencji. Podsmaż je na patelni i polej owsiankę powstałym sosem. Gorzka czekolada będzie idealnym połączeniem także w parze z truskawkami. Takie śniadanie z pewnością doda Ci energii na cały poranek.
Czekoladowa owsianka z piekarnika
Owsianka z białą i gorzką czekoladą świetnie wychodzi też upieczona w piekarniku. Przygotuj małe naczynie żaroodporne i następujące składniki:
- 5 łyżek płatków owsianych
- 1,5 jabłka
- 20 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
- 20 g Czekolady Białej E.Wedel
- 100 ml mleka
- cynamon do smaku
- kilka plasterków pokrojonego b23anana
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C, grzanie góra-dół;
- Płatki owsiane zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut;
- Czekolady zetrzyj na tarce i odłóż po 2 kostki z każdej z nich na później;
- Jedno jabłko zetrzyj, drugie pokrój na plasterki;
- Płatki owsiane wymieszaj z jabłkiem, cynamonem i startą czekoladą, przełóż je do naczynia żaroodpornego i zalej mlekiem;
- Umieść danie w piekarniku i piecz przez 5-8 minut;
- Wyjmij owsiankę z piekarnika i udekoruj je jabłkiem, bananem i odłożoną czekoladą. Smacznego!
Na to zwróć uwagę, przygotowując owsiankę
By Twoja owsianka znikała szybko z miseczki, musi być smaczna i dobrze przygotowana. Bez względu na przepis zwróć uwagę na kilka dosyć istotnych szczegółów.
Płatki owsiane zalewaj wodą, nie mlekiem
Mleko to jedno z pierwszych skojarzeń z płatkami, w tym wypadku może być ono nieco zgubne. Gdy płatki zalejesz wodą, one napęcznieją i na spokojnie będziesz mógł je wykorzystać później. Gdy jednak od początku będziesz je gotować w mleku, zacznie się uwalniać dużo skrobi, co spowoduje, że owsianka będzie miała mało atrakcyjną, gumowo-kleistą konsystencję.
Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie miało optymalną, kremową, delikatną konsystencję, postępuj jak w recepturze – zalej płatki owsiane wodą, a gdy napęcznieją, zalej je ciepłym mlekiem. Uzyskasz w ten sposób pyszną owsiankę.
Pilnuj też, by zalewać płatki wrzątkiem lub je do niego wrzucić – gdy dodasz je do ciepłej wody, która dopiero dochodzi do wrzenia, możesz nieco rozgotować swoje śniadanie.
Dodaj trochę soli do smaku
Jeśli chcesz zjeść płatki owsiane i poczuć ich smak w pełnej krasie, dodaj do potrawy szczyptę soli w trakcie gotowania (najlepiej do wrzącej wody). Choć płatki owsiane to co do zasady słodkie śniadanie, dodatek odrobiny soli nieco podkręci i wydobędzie ich smak, który jest bardzo dobry z natury.
Gdy przełożysz płatki do miseczki, nie jedz ich od razu
Pyszne śniadanie, parujące i pachnące owocami i orzechami... aż chce się je od razu zjeść! Pamiętaj jednak, że zanim zatopisz się w tej symfonii smaków, zajmij się pewnym drobnym, acz często pomijanym szczegółem: umyj rondelek po gotowaniu.
Choć brzmi to dość banalnie, gdy owsianka ze skrobią i innymi składnikami zastygnie i oblepi ścianki naczynia, zmywanie nie będzie należało do najprzyjemniejszych czynności. Zaraz po ugotowaniu wszystko jest jeszcze miękkie i nie przywiera do naczynia. Wykorzystaj tę okazję, a oszczędzisz sobie wielu nerwów i nie zniechęcisz się do pysznego posiłku z wieloma opcjami przez samo tylko drobne zaniedbanie.
Ta sama zasada dotyczy miseczki po płatkach – zatroszcz się o to, by umyć ją od razu, by nie było niepotrzebnego szorowania i skrobania.
Owsianka może być prawdziwą eksplozją smaków, dzięki której rozpoczniesz każdy dzień z radością. Naturalny, delikatnie słodki i orzechowy smak płatków owsianych spotyka się z kuszącymi dodatkami, tworząc niekończące się możliwości kombinacji. Dobierając ulubione dodatki możesz zaspokoić nawet najbardziej wymagające podniebienia. Smacznego!
Komentarze