Co sprawia, że gruszki z czekoladą i kruszonką są tak kuszącym deserem?
Gruszka to jeden z tych owoców, którego smak rozpoznaje się już przy pierwszym kęsie. Słodki i delikatny, dobrze komponuje się z rozmaitymi składnikami. Kiedy jednak połączysz ten owoc o lekko miodowym posmaku z czekoladą, uzyskasz doskonałą fuzję słodkiego i gorzkiego smaku. Oba składniki nawzajem „podbijają” swoje aromaty, przez co deser zyskuje intensywny smak. Jest on dodatkowo wzbogacany przez nietuzinkową kruszonkę w stylu musli – nadającą całości posmaku karmelu i orzechów.
Aby jednak ostateczny efekt był naprawdę udany, musisz zadbać o szczegóły. Przygotowując ten wyjątkowy deser, pamiętaj, aby:
- bazować na wysokiej jakości składnikach – nie możesz sobie pozwolić na zastosowanie produktów z niskiej półki. Szczególnie ważna jest jakość czekolady oraz samych owoców. Powinny być dojrzałe;
- nie siekać czekolady na drobne kawałeczki – stosunkowo duże odłamki stworzą specyficzny „sos”, który nie zostanie wchłonięty całkowicie przez owoce, co nada deserowi unikalnej konsystencji,
- podawać go na ciepło – jako, że przygotowanie deseru zajmuje niewiele czasu, warto wrzucić danie do piekarnika, kiedy goście są już w domu i mają ochotę na słodkie co nieco.
Jak można wzbogacić przepis na gruszki z czekoladą i kruszonką?
Jak widzisz, przepis na gruszki z czekoladą i chrupiącą kruszonką jest bardzo prosty. A skoro tak… spróbuj z nim trochę poeksperymentować. Możesz sobie pozwolić na moc szaleństwa – jeśli tylko umiejętnie dobierzesz składniki, uzyskasz niepowtarzalny efekt.
A co można dodać do tego niebanalnego deseru? Mogą to być na przykład:
- inne owoce, które przełamią smak – do gruszki świetnie będą pasowały jabłka, ale także śliwki czy… mango. Na gorąco wydobędziesz z nich nowy wymiar smaku,
- przyprawy korzenne – nie tylko cynamon, ale również kardamon czy imbir, które nieco zaostrzą aromat potrawy,
- lody E.Wedel Kusząca Wanilia – nałóż gałkę na talerz, tuż obok jeszcze parujących gruszek. Tak powstanie fenomenalny kontrast między ciepłym a zimnym.
Dodatkowo gruszki przed pieczeniem możesz nasączyć w alkoholu – oczywiście, jeśli deser jest przeznaczony dla osób dorosłych. Na kilka godzin przed pieczeniem umieść owoce w naczyniu z likierem amaretto, białym, wytrawnym winem lub rumem. Ale uwaga! Jeśli to zrobisz, przed pieczeniem musisz koniecznie wysuszyć gruszki, np. przy pomocy ręcznika papierowego.
I na koniec pamiętaj: w zamian za kruszonkę w stylu musli możesz przygotować tę klasyczną: z cukru, mąki oraz masła. Będzie smakowała równie dobrze! Spróbuj kilku różnych wersji i wybierz tę swoją!
Komentarze