Aby przygotować pyszne i efektowne truskawki w czekoladzie na lodach śmietankowych, nie potrzebujesz wiele czasu ani dużych umiejętności kulinarnych. Warto więc pomyśleć o takim nietuzinkowym deserze np. w kontekście romantycznego wieczoru we dwoje. Taka przekąska pomoże Ci „skruszyć serce” ukochanej osoby i stworzyć niepowtarzalny klimat.
Ale uwaga! Truskawki w czekoladzie możesz wykorzystać nie tylko jako afrodyzjak. Ten deser pokochają zarówno starsi, jak i młodsi członkowie rodziny. Dlatego nie wahaj się i skorzystaj z tej receptury również, kiedy przygotowujesz coś słodkiego dla najmłodszych. Zwłaszcza w upalne, letnie dni taka przekąska będzie prawdziwym strzałem w dziesiątkę.
Truskawki w czekoladzie: o czym warto pamiętać?
Możesz się zastanawiać, dlaczego w powyższym przepisie zostały wskazane tak precyzyjne temperatury, do których należy podgrzać czekoladę. Chodzi o tzw. utemperowanie czekolady, a więc sprawienie, że nabiera pięknego połysku. Jeśli jednak nie dysponujesz termometrem, przy pomocy którego możesz dokonać pomiaru – nie przejmuj się. Jedyna różnica, gdy nie utemperujesz masy, będzie taka, że truskawki w czekoladzie nie będą pięknie połyskiwać. Polewa będzie matowa i „satynowa”.
Ale uwaga! Jeżeli chcesz temperować czekoladę, ale zapragniesz zamienić tę mleczną np. na deserową, musisz wiedzieć, że zmieniają się też zalecane temperatury. Sprawdź zatem dokładnie zasady temperowania – znajdziesz je w naszym poradniku – i stwórz deser, który będzie smaczny i apetyczny wizualnie jednocześnie!
Nie zapomnij również, że truskawki możesz zastąpić innymi owocami. Dobrze sprawdzą się np. kawałki mango, melona, jabłka czy gruszki. Poeksperymentuj i znajdź swój sposób na owoce w czekoladzie!
Komentarze