Suflet czekoladowy oprószony kakao

Liczba porcji:

4 porcje

Łączny czas:

50 min

Przygotowanie:

30 min

Oczekiwanie:

20 min

Poziom trudnosci:

Średni
Suflet czekoladowy oprószony kakao

Będą potrzebne

Ciekawostka

Ciekawostką znalezioną w przepisie, który był naszą inspiracją, jest sposób pieczenia sufletu „w miernie gorącym piecu”. Cóż autor miał tutaj na myśli? Możemy się tylko domyślać, ale piekarnik ustawimy przezornie na 180 stopni. Nie za zimno, nie za gorąco.

Składniki

  • 100 ml śmietanki 36%
  • 4 jajka
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • masło i cukier do wysmarowania i wysypania foremek

Produkty E.Wedel:

  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • Kakao Ciemne z Ghany do oprószenia
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180°C.
  2. Cztery foremki do sufletów o pojemności 250 ml wysmaruj masłem i wysyp cukrem – ważne jest, żeby dokładnie wysmarować i wysypać formę aż po same brzegi naczynia.
  3. Do małego rondelka z grubym dnem wlej śmietankę – dodaj cukier i podgrzewaj aż cukier rozpuści się, a śmietanka będzie bardzo ciepła. Dodaj posiekaną na drobne kawałeczki czekoladę i mieszaj aż całkowicie się rozpuści, a masa będzie gładka i jednolita.
  4. Białka oddziel od żółtek. Żółtka dodaj do przestudzonej czekolady i wymieszaj trzepaczką – masa powinna być płynna
  5. W dużej misce ubij białka tak, aby nie były za sztywne (do konsystencji bitej śmietany, nie musisz krajać ich nożem).
  6. 1/4 ubitych białek dodaj do przestudzonej masy czekoladowo-żółtkowej i delikatnie wymieszaj, aby trochę rozluźnić masę. Dodaj pozostałe białko i ponownie delikatnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do przygotowanych foremek, wypełniając je po same brzegi. Ustaw na blasze i wstaw do piekarnika.
  8. Piecz przez 20 minut aż suflety wyrosną. Podawaj gorące, natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Aby suflety pięknie się prezentowały, możesz przed podaniem oprószyć je niewielką ilością kakao.

Smacznego!