Mazurek mocno czekoladowy z bezą

Liczba porcji:

8 porcji

Łączny czas:

130 min

Przygotowanie:

40 min

Oczekiwanie:

90 min

Poziom trudnosci:

Łatwy
Mazurek mocno czekoladowy z bezą

Będą potrzebne

Ciekawostka

W przepisie na Mazurek czekoladowy, który był inspiracją do stworzenia jego nowoczesnej wersji z bezą, czytamy: „20 deka masła niesolonego utrzeć na śmietanę (...)” - o co tutaj chodzi? Przecież to właśnie masło otrzymujemy z ubijania śmietany, a nie odwrotnie! Ten krok to nic innego, jak utarcie masła na puszystą, niemal białą masę, która kolorem i konsystencją przypomina dużo lżejszą śmietanę. Jak się okazuje, niemal stuletnia książka pełna jest tego typu zagadek kulinarnych, których odszyfrowanie wcale nie jest takie proste.

Składniki

Masa:

  • 50 g masła
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 2 białka
  • 100 g drobnego cukru

Produkty E.Wedel:

  • 160 g Czekolady Mocno Gorzkiej 80%
  • 180 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64%
  • 300 g Ciastek Amerykanek Max Klasycznych
  • 1 łyżka Kakao Ciemnego z Ghany
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Ciastka, kakao i roztopione masło umieść w malakserze i zmiel aż masa będzie przypominać mokry piasek.
  2. Otrzymaną masą wyłóż foremkę do tarty o średnicy 20 cm. Dokładnie dociśnij ciasto. Wstaw do lodówki na 15 minut.
  3. Czekoladę połam na kawałki, przełóż do rondelka i dodaj śmietankę. Cały czas mieszając, podgrzewaj na małym ogniu aż powstanie gładka masa.
  4. Czekoladową masę przełóż na schłodzony spód. Delikatnie poruszaj foremką tak, aby powierzchnia się wyrównała i wstaw do lodówki na 60 minut.
  5. Piekarnik rozgrzej do 200°C (grzanie tylko od góry).
  6. Białka ubijaj aż będą sztywnieć. Wtedy porcjami zacznij dodawać cukier i ubijaj dalej – aż masa będzie sztywna i błyszcząca.
  7. Przygotowaną bezę rozsmaruj na mazurku, wstaw do piekarnika i piecz 15 minut, po tym czasie beza powinna się delikatnie zezłocić.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Bezę możesz zrumienić, używając kuchennego palnika (takiego jak do kremu brûlée) – delikatnie opal wierzch. Ciasto dodatkowo możesz ozdobić piankami Ptasie Mleczko® MINI.

Smacznego!