Mazurek mocno czekoladowy z bezą
3
2 godz. 10 min
8 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Mazurek mocno czekoladowy z bezą

W przepisie na Mazurek czekoladowy, który był inspiracją do stworzenia jego nowoczesnej wersji z bezą, czytamy: „20 deka masła niesolonego utrzeć na śmietanę (...)” - o co tutaj chodzi? Przecież to właśnie masło otrzymujemy z ubijania śmietany, a nie odwrotnie! Ten krok to nic innego, jak utarcie masła na puszystą, niemal białą masę, która kolorem i konsystencją przypomina dużo lżejszą śmietanę. Jak się okazuje, niemal stuletnia książka pełna jest tego typu zagadek kulinarnych, których odszyfrowanie wcale nie jest takie proste.

Produkty użyte w tym przepisie (4) Kup online

Lista składników 8

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Bezę możesz zrumienić, używając kuchennego palnika (takiego jak do kremu brûlée) – delikatnie opal wierzch. Ciasto dodatkowo możesz ozdobić piankami Ptasie Mleczko® MINI.

Komentarze