Dwukolorowa babka z polewą kakaową

Liczba porcji:

8-10 porcji

Łączny czas:

120 min

Przygotowanie:

40 min

Oczekiwanie:

80 min

Poziom trudnosci:

Średni
Dwukolorowa babka z polewą kakaową

Będą potrzebne

Ciekawostka

W naszej inspiracji autorzy polecają, aby po upieczeniu babkę „wyłożyć ostrożnie na coś miękkiego np. na przykrytą papierem poduszkę i ostudzić zupełnie”. Czy wiesz, że poduszka miała sprawić, aby gorąca jeszcze babka nie popękała? W niektórych, staropolskich tradycjach zaleca się nawet chodzenie wokół świeżo upieczonej babki na palcach i mówienie szeptem, aby nie opadła.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 275 g cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej lub 1 laska wanilii
  • 3 jajka
  • 340 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 180 ml mleka

Produkty E.Wedel:

  • 4 i 1/2 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany
  • 50 g Czekolady Białej
  • 50 g Czekolady Lekko Gorzkiej 50%

Lukier:

  • 300 g cukru pudru

Produkty E.Wedel:

  • 40 g Kakao Ciemnego z Ghany
Kupuj online

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C.
  2. Masło, cukier i wanilię przełóż do dużej miski i ubij na puszystą masę.
  3. Ciągle ubijając, dodawaj po jednym jajku, a następnie zmniejsz obroty miksera do minimum.
  4. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, mleko i dokładnie wymieszaj.
  5. Masę podziel na pół. Do jednej porcji dodaj kakao, drobno pokrojoną czekoladę gorzką i wymieszaj.
  6. Do drugiej, jasnej porcji ciasta, dodaj drobno pokrojoną czekoladę białą i delikatnie wymieszaj.
  7. Wysmaruj masłem i wysyp mąką foremkę na babkę.
  8. Do przygotowanej foremki wkładaj na przemian po łyżce ciemnej i jasnej masy, a na koniec zamieszaj nożem tak, aby kolory tylko lekko się przemieszały – uzyskując marmurkowy efekt.
  9. Piecz 45 minut lub do momentu aż wetknięty w ciasto patyczek będzie suchy. Po wyjęciu z piekarnika, wystudź na kratce.
  10. Cukier puder i kakao przełóż do miski, dodawaj stopniowo około 4 łyżki wrzącej wody i drewnianą łyżką utrzyj na gładki lukier. Polej nim całkowicie wystudzone ciasto.
Przygotowanie

Warto wiedzieć

Zamiast Czekolady Białej i Lekko Gorzkiej 50% możesz użyć Czekotubek. Jeżeli użyjesz Czekotubek: do ciemnego ciasta dodaj Czekotubkę Karmelową bądź Czekoladową, a do jasnego ciasta Czekotubkę Mleczną.

Smacznego!