Banany w cieście francuskim smakują cudownie. Są słodkie, chrupiące i skąpane w pysznej czekoladzie. Dzięki temu stanowią smaczny deser. Składniki do ich przygotowania są łatwo dostępne, a samo wykonanie nie jest skomplikowane. Jeśli jednak chcesz spróbować bananów w innym wariancie, czytaj dalej.
Banany z czekoladą w innej postaci
Na banany z czekoladą jest wiele sposobów. Jeśli masz ochotę zamienić ciasto francuskie na inny dodatek, możesz wypróbować jedną z kilku poniższych propozycji. Każda z nich zawiera zarówno banana, jak i czekoladę, więc te składniki się nie zmienią. Korzystaj śmiało z naszych propozycji!
Pieczone banany
Najpierw najprostsza propozycja na deser. By go zrobić, potrzebne są dwa składniki:
- banany — z każdego powstaną dwie porcje deseru, dobierz więc pod to ich ilość;
- czekolada — możesz posłużyć się ulubioną czekoladą, najbardziej będzie pasowała lekko gorzka lub mleczna klasyczna.
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 220°C, ustaw grzanie góra dół. Naszykuj płaską blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia;
- Umyj dokładnie banany i przekrój je na pół wszerz (ze skórką). Powtórz czynność z każdym owocem;
- Połam czekoladę na kostki. Powbijaj po trzy w każdą połówkę banana. Całość ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia;
- Włóż blaszkę z bananami do piekarnika. Piecz je przez około 5-10 minut, aż czekolada się rozpuści;
- Wyjmij banany z piekarnika. Gotowy deser możesz jeść łyżeczką prosto ze skórki. Smacznego!
Banany z czekoladą możesz jeść same lub z lodami (najlepiej będą smakować waniliowe lub śmietankowe). Dobrze też sprawdzi się bita śmietana i kruszone biszkopty. Przed pieczeniem, by lekko przełamać słodycz składników, możesz je lekko skropić sokiem z cytryny.
Placuszki bananowe z czekoladą
Kolejna propozycja może stanowić idealne śniadanie lub podwieczorek, choć w towarzystwie lodów czy bitej śmietany sprawdzi się także jako prosty deser. Tu także nie trzeba wielu składników. Jeśli masz ochotę na coś dobrego i słodkiego już od samego rana, wypróbuj ten przepis.
Składniki:
- 250 g mąki pszennej;
- 2 jajka;
- łyżeczka proszku do pieczenia;
- łyżka cukru pudru;
- 200 ml mleka lub napoju roślinnego;
- 50 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel
- 2 obrane banany.
Wykonanie:
- Ugnieć banany za pomocą widelca w miseczce;
- Dodaj przesianą mąkę, jajka, proszek do pieczenia, cukier i mleko. Wymieszaj całość dokładnie z pomocą trzepaczki;
- Odstaw ciasto na około 5 minut, by lekko napęczniało od proszku do pieczenia;
- Zetrzyj czekoladę na tarce;
- Na patelni z nieprzywierającą powłoką układaj niewielkie porcje ciasta i smaż placuszki. Po obróceniu na drugą stronę posyp wierzch wiórkami czekolady — pod wpływem ciepła lekko się rozpuszczą i zadziałają jak klasyczna polewa czekoladowa. Twoje placuszki są gotowe. Smacznego!
Tak przygotowane danie możesz zjeść na ciepło lub spakować na wynos jako smaczny lunch do pracy, szkoły lub na uczelnię. Możesz wzbogacić go świeżymi owocami, będzie wówczas smakował jeszcze lepiej. Jeśli jesz spokojne śniadanie w domu, możesz smarować je także dżemem lub konfiturą. Do bananowych placuszków bardzo dobrze będzie pasować dżem malinowy.
Czekoladę możesz też wsypać do ciasta lub zastąpić ją kakao. Wówczas takie bananowo-czekoladowe placuszki możesz posypać cukrem pudrem lub polać syropem klonowym.
Banany nie tylko na deser
Jeśli masz ochotę, możesz sobie przygotować napój z banana i czekolady. Tu również składniki nie są liczne, choć, jeśli chcesz, możesz nieco poeksperymentować z przepisem.
Na smoothie bananowo-czekoladowe przygotuj:
- 1 duży banan;
- 250 ml mleka;
- 20 g startej Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel;
- opcjonalnie: wiórki kokosowe do dekoracji;
Przygotowanie:
- Umieść startą czekoladę, mleko i banana (możesz pokroić w plasterki) w blenderze kielichowym;
- Zblenduj składniki na jednolitą masę;
- Twoje smoothie jest gotowe. Jeśli chcesz, zanurz krawędzie szklanki w wodzie i obtocz ją w wiórkach kokosowych. Przelej smoothie do szklanki. Możesz podawać je ze słomką.
Komentarze