Tort z chrupką
4 godz.
12 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Tort z chrupką

Chcesz przyrządzić nieziemsko smakujący czekoladowy tort? To znany i lubiany deser, jednak co powiesz na maleńkie urozmaicenie i ukrycie w nim warstwy-niespodzianki? Brzmi intrygująco? Zapewniamy Cię, że jest także pysznie! Oto nasz przepis na tort czekoladowy z chrupką.

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Tort z chrupiącą warstwą to doskonały wybór na przyjęcie. Delikatny biszkopt, puszysty krem i kruchy element ukryty pod polewą z orzechami z pewnością zrobią wrażenie na Twoich gościach. Aby Twój tort wyszedł perfekcyjnie, zwróć uwagę na kilka istotnych szczegółów. Skorzystaj także z inspiracji na jego urozmaicenie.

Tort z kremem z czekolady — coś, na co warto czekać

Jak widzisz, ważnym elementem w procesie przygotowywania tortu jest studzenie i zastyganie. Biszkopt, chrupiąca czekolada, krem i wreszcie polewa – wszystko to wymaga cierpliwości, ale jest niezbędne, aby smak gotowego tortu był zachwycający. Dzięki temu poszczególne warstwy się nie wymieszają.

Aby łatwo i estetycznie pokroić swój wypiek, możesz użyć noża wcześniej zanurzonego w gorącej wodzie. To sprawi, że krojenie będzie czyste i precyzyjne, bez uszkadzania warstw tortu.

Krem czekoladowy z mascarpone

Krem czekoladowy może przybierać różne formy. Jeśli nie przepadasz za kremami budyniowymi, warto wypróbować lżejszą alternatywę na bazie mascarpone. Ten krem, wzbogacony dodatkiem żelatyny, zapewni odpowiednią stabilność, aby utrzymać trzy blaty biszkoptu, chrupiącą warstwę i polewę. Dzięki temu całość zachowa swój kształt, a krem delikatnie skomponuje się z resztą składników.

Składniki

  • 800 g serka mascarpone;
  • 400 ml śmietanki kremówki;
  • łyżka Kakao Ciemnego z GhanyWedel;
  • 80 g Czekolady Mlecznej Klasycznej E.Wedel;
  • 2 łyżki cukru pudru;
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Przygotowanie

  1. W kąpieli wodnej umieść kawałki mlecznej czekolady i 50 ml śmietanki kremówki. Wymieszaj dokładnie składniki. Gdy się połączą, zdejmij czekoladę i odstaw ją do lekkiego przestudzenia;
  2. Żelatynę zalej w miseczce odrobiną zimnej wody (tak, by ją przykryć) i odstaw do napęcznienia;
  3. W niewielkim naczyniu za pomocą wody spulchnij łyżkę żelatyny. Ubij śmietankę na sztywno. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone i żelatyną. Dodaj cukier, kakao i rozpuszczony mus z mlecznej czekolady. Zamieszaj i wstaw do lodówki na kwadrans;
  4. Twój przepyszny krem jest gotowy.

Rozważ przygotowanie podwójnej porcji kremu

Niezależnie od tego, czy robisz krem na bazie mascarpone czy z budyniu, nie ma problemu, jeśli przygotujesz go więcej. W rzeczywistości, może to być okazja do uzyskania dodatkowych porcji pysznego deseru. Wystarczy przełożyć nadmiar kremu do pucharków, używając łyżki lub rękawa cukierniczego.

Deser możesz urozmaicić, polewając go musem malinowym, a na wierzchu poukładać owoce – doskonale sprawdzą się maliny, choć inne również będą świetnym dodatkiem. Ich smak doskonale kontrastuje ze słodyczą deseru. Możesz też zwieńczyć kompozycję kawałkami białej czekolady, co doda całości eleganckiego wykończenia.

Chrupka czekoladowa - eksperymentuj!

Jeśli chodzi o orzechy, masz szerokie pole do popisu! Orzechy włoskie są świetnym wyborem ze względu na swój bogaty smak i teksturę, ale możesz też spróbować orzechów laskowych, czy pekan. Choć migdały i orzechy nerkowca są popularne, mogą zmięknąć szybciej niż inne orzechy, więc zastanów się nad ich użyciem w zależności od tego, jak szybko planujesz spożyć tort.

A jeśli uważasz, że Twoja chrupiąca warstwa potrzebuje trochę koloru, ozdób ją kolorowymi posypkami lub drobno pokruszonymi cukierkami. Każda modyfikacja może przekształcić prostą chrupkę w coś naprawdę wyjątkowego i spersonalizowanego.

Tort z chrupką orzechową — przechowywanie

Twój tort możesz przechowywać w lodówce do trzech dni. Aby uniknąć absorpcji zapachów innych potraw, zadbaj o odpowiednie opakowanie.

Możesz umieścić go w specjalnym pojemniku na torty lub użyć większego pudełka. Aby ułatwić sobie krojenie i wyjmowanie, umieść wieczko pudełka na blacie, na nim tort, a następnie zamknij całość odwróconym do góry dnem pudełka. Takie rozwiązanie sprawi, że tort będzie łatwiejszy w obsłudze.

Komentarze