Poznaj kilka wskazówek i porad, które sprawią, że przygotowanie tortu będzie jeszcze prostsze i ciekawsze!
Tort z kremem z białej czekolady – wskazówki
Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z pieczeniem lub dopiero od niedawna robisz torty, kilka rzeczy może Cię zastanowić. Oto wyjaśnienie dla kilku z nich:
Dlaczego rzuca się ciastem?
Nie jest to powszechna praktyka w przypadku deserów, ale konieczna przy pieczeniu biszkoptu. Dlaczego? Podczas upadku pęcherzyki powietrza pękają, wyrównując powierzchnię ciasta. Biszkopt idealnie nadaje się wówczas do przełożenia tortu, gdyż nie opada i nie jest pagórkowaty.
Dlaczego ciasto biszkoptowe się nasącza?
Odpowiedź jest prosta – chodzi o to, by tort nie był zbyt suchy. Używa się do tego łyżki lub kuchennego pędzla. Możesz użyć ponczu wspomnianego w przepisie lub ulubionego likieru, wódki (klasycznej lub smakowej) lub nalewki. Jeśli nie gustujesz w alkoholu lub tort robisz na przyjęcie z udziałem dzieci, też masz kilka opcji. Oto kilka z nich:
- kompot (najlepszy jest truskawkowy);
- herbata czarna (słabo zaparzona);
- kawa;
- woda z cukrem;
- woda z sokiem z cytryny.
Jak widzisz, najlepsze efekty w przygotowaniu deserów powstają z prostych składników.
Bita śmietana z białą czekoladą – jak zrobić, by nie opadła?
By dobrze ubić kremówkę (tak nazywa się śmietankę o 30-36% zawartości tłuszczu), warto zadbać o kilka szczegółów, by wszystko poszło gładko:
- śmietanka powinna być zimna – schłodzoną lepiej się ubija;
- wlej śmietankę do czystej miseczki – może sprawić, że nie ubije się dobrze;
- dobrze wyczyść i osusz łapki miksera – obowiązuje tu ta sama zasada, co powyżej;
- nie ubijaj za długo – nie działa to tak, że im dłużej, tym lepiej – gdy śmietanka jest sztywna, możesz dodawać do niej cukier lub inne składniki, potrzebne do kremu z białej czekolady.
Piana z białek – jak dobrze ją ubić?
Krem z białej czekolady jest ważny, ale jak biszkopt nie wyjdzie, to trzeba zaczynać od początku. Zadbaj więc o czyste naczynia i narzędzia do ubijania. Białka najlepiej wlej do szklanej lub metalowej miseczki do ubijania. Przede wszystkim jednak zadbaj o dokładne oddzielenie ich od żółtek – to obowiązkowe. Białka są bardzo kapryśne i nie lubią towarzystwa, więc jeśli chcesz uzyskać sztywną pianę, zatroszcz się o nią od samego początku. Białka tolerują jedynie szczyptę soli, która ma na nie dobry wpływ – sprawia, że piana z białek ubija się szybciej.
Dlaczego śmietankę "wzmacnia się" żelatyną?
Główne powody to trwałość i konsystencja – do tortów i reprezentacyjnych deserów wskazane są produkty, które będą się ładnie prezentować i nie będą opadać czy ociekać. Żelatyna wiąże śmietankę, dodając połysku i trwałości bitej śmietanie, a także kremowi z białej czekolady. Jeśli masz ochotę nadać jej nieco koloru, możesz rozpuścić galaretkę w proszku i dodać ją (po wystudzeniu) do bitej śmietany. Ciekawy efekt gwarantowany!
Czego użyć do tynkowania tortu?
Krem z białej czekolady nadaje się świetnie do dekorowania ciast i jako baza pod inne dodatki. Jeśli chcesz obłożyć tort kremem, który będzie dobrą podstawą do masy cukrowej, zrób krem z białej czekolady z dodatkiem masła. Dodaj pół kostki (ubij je wcześniej) – wówczas zastygnięta masa będzie bardziej zbita i ciaśniej będzie przylegać do tortu, dając pole do popisu polewom o różnej barwie. Pozwoli też pięknie udekorować tort.
Kwestia jakości czekolady – czekolada biała
Dobry krem wymaga dobrych składników. A jeśli to krem z białej czekolady, najważniejsza jest... Tak, właśnie – biała czekolada. To ją dodasz do kremówki i razem z mascarpone utworzą pyszny krem do Twojego tortu. Nie eksperymentuj więc i postaw na sprawdzony produkt, Białą Czekoladę E.Wedel. Tajemnica pysznego tortu jest zazwyczaj ukryta w kremie.
Krem z białej czekolady i tort – alternatywne opcje
Wiemy, że krem z białej czekolady nadaje się idealnie jako dodatek do tortów. Warto w tym miejscu jednak zauważyć, że zarówno krem, jak i tort można modyfikować na dowolne sposoby. Oto kilka z nich.
Krem z białej czekolady, ale nie tylko...
Jak urozmaicić krem czekoladowy, by zachował jasną barwę? Możesz na przykład:
- dodać wiórki kokosowe – pyszne, niebanalne, polubią się z likierem kokosowym, którym nasączysz biszkopt;
- migdały – możesz je uprażyć, zmielić i dodać do kremu z białej czekolady, albo zostawić je w całości i obłożyć nimi swój wypiek;
- cukier waniliowy – wizualnie wpasuje się w kolor kremu i delikatnie podkreśli jego smak.
A może trochę koloru?
Krem z białej czekolady jest idealną podstawą dla całej palety barw. Możesz zaszaleć i nieco "podkolorować" krem, dodając galaretkę w ulubionym kolorze lub kakao. Możesz zastosować po prostu jadalny barwnik spożywczy, co nieco uprości zadanie.
A może by tak na odwrót?
Wiadomo, krem z białej czekolady jest przepyszny. Ale krem czekoladowy możesz też łatwo zrobić w wersji z mlecznej lub z gorzkiej czekolady. Jak to zrobić? Wystarczy, że:
- zamiast białej czekolady użyjesz ulubionej ciemnej lub mlecznej czekolady;
- dodasz 3-4 łyżki kakao do biszkoptu;
- dodasz 2-3 łyżki kakao do kremu z ciemną czekoladą.
Jeśli robisz przyjęcie w klimacie starych, czarno-białych filmów, możesz zrobić biszkopt z dodatkiem kakao i kremu z białej czekolady. Gdy użyjesz jasnego kremu do przełożenia ciemnego tortu, uzyskasz bardzo ładny efekt.
Został Ci krem z białej czekolady? To może babeczki!
Jeśli zostało Ci trochę kremu, możesz wykorzystać go do udekorowania babeczek. Ale możesz też po prostu zrobić krem z białej czekolady i upiec babeczki. Będą świetnie prezentować się na każdym przyjęciu, a i bez okazji stanowią świetny deser. Takie babeczki możesz również udekorować owocami – malinami, żurawiną – czego dusza zapragnie. Smacznego!
Komentarze