Tort czekoladowy z musem truskawkowym i malinami
3
2 godz.
12 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Tort czekoladowy z musem truskawkowym i malinami

Czy jest coś bardziej kuszącego niż połączenie aksamitnego czekoladowego tortu z delikatnym musem truskawkowym i soczystymi malinami? Ten deser to prawdziwa uczta dla podniebienia, która rozpływa się w ustach. Jak połączyć intensywny smak czekolady z lekkością owocowych nut? Jeśli chcesz poznać sekret perfekcyjnego tortu czekoladowego, koniecznie sprawdź ten przepis.

 

Produkty użyte w tym przepisie (2) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Truskawki, maliny i trochę czekolady — brzmi jak połączenie idealne. Taki tort czekoladowy zawsze szybko znika z talerzy gości. Poniżej znajdziesz kilka sposobów na ułatwienie sobie pracy przy przygotowaniu tego deseru i kilka propozycji jak dobrze wykorzystać wszystkie składniki.

Krem czekoladowy

Jeśli marzy Ci się bardzo czekoladowy tort, możesz wzmocnić jego smak dodając czekoladę i kakao nie tylko do polewy, ale również do kremu. Jak to zrobić? Rozpuść w kąpieli wodnej 80 g Czekolady Klasycznej Mlecznej E.Wedel lub Czekolady Mocno Gorzkiej 80% E.Wedel i ostudzoną dodaj do mascarpone z bitą śmietaną. Zmniejsz wówczas ilość cukru pudru, by krem nie był zbyt słodki.

W ten sposób możesz wykorzystać też kakao - po prostu dodaj delikatnie dwie łyżki do ubitej śmietany, przed dodaniem żelatyny. Możesz też zetrzeć tabliczkę czekolady na tarce i dodać do kremu wiórki, które nadadzą intensywny smak reszcie składników.

Jak ułatwić sobie nakładanie kremu?

Aby krem czekoladowy ładnie wyglądał na torcie i aby ułatwić sobie jego nakładanie możesz umieścić go z pomocą szerokiego noża lub rękawa cukierniczego.

 

Jaka masa jest najlepsza do tortu z ozdobami?

Żelatyna w kremie i galaretka w musie truskawkowym mają bardzo ważną rolę do odegrania. Sprawiają, że mus truskawkowy i krem lepiej się ścinają, przez co tort czekoladowy jest bardziej stabilny. Jest to jednak delikatna konstrukcja, na której będą trzymać się jedynie owoce. Jeśli chcesz dodać do swojego ciasta na przykład ozdoby z masy cukrowej, użyj masy budyniowej na bazie masła. Będzie ona bardziej zbita i lepiej je utrzyma. Jak ją przygotować?

Masa budyniowa na bazie masła do tortu

Oto prosty przepis na masę budyniową na bazie masła, która nada kremowej konsystencji Twojemu tortowi czekoladowemu z musem truskawkowym i malinami:

Składniki:

  • 250g masła, w temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka kakao (opcjonalnie, dla wzmocnienia smaku czekolady)
  • opakowania budyniu waniliowego bez cukru w proszku
  • 400 ml mleka

Przygotowanie:

  1. Proszek budyniowy rozpuść w 100 ml mleka, a resztę zagotuj. Gdy mleko będzie się podnosić wlej rozpuszczony budyń, mieszaj aż zgęstnieje, a następnie odstaw go do ostudzenia;
  2. W dużej misce umieść masło i ubij je na puszystą masę za pomocą miksera. Miksuj je przez około 2-3 minuty, aż będzie jasne i puszyste;
  3. Dodawaj stopniowo cukier puder i budyń. Miksuj aż składniki się połączą;
  4. Na koniec dodaj ekstrakt waniliowy i kakao. Mieszaj aż masa nabierze jednolitego koloru;
  5. Gotową masę budyniową przechowuj w lodówce do momentu użycia. Gotowe!

Ta delikatna i kremowa masa budyniowa na bazie masła idealnie uzupełni intensywny smak czekoladowego tortu.

Połączenie czekolady z galaretką to zawsze dobry pomysł

Masz ochotę na inną wariację tortu czekoladowego? Oto przepis na tort czekoladowy z galaretką. Cieszyć się nim będziesz zarówno podczas przygotowania, jak i degustacji!

Składniki

Biszkopt czekoladowy:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 szklanki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Krem czekoladowy:

  • 500 ml śmietanki kremówki 36%
  • 200 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel
  • 2 łyżki cukru pudru

Kroki przygotowania

Biszkopt czekoladowy:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj tortownicę i wyłóż ją papierem do pieczenia;
  2. Jajka ubij z cukrem na puszystą masę;
  3. Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiej i delikatnie wmieszaj do masy jajecznej;
  4. Przelej ciasto do formy i piecz około 25-30 minut. Sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.
  5. Ostudź biszkopt, a następnie przekrój na dwa blaty.

Krem czekoladowy:

  1. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno.
  3. Do ubitej śmietany dodaj ostudzoną, ale jeszcze płynną czekoladę, delikatnie mieszając do połączenia składników.

Galaretka:

  1. Galaretki rozpuść w mniejszej ilości wody, niż zaleca producent, aby była bardziej zwarta po stężeniu.
  2. Odstaw do lekkiego stężenia, ale nie do całkowitego zastygnięcia.

Składanie tortu:

  1. Na pierwszy blat biszkoptowy nałóż część kremu czekoladowego.
  2. Przykryj drugim blatem i nałóż resztę kremu na wierzch i boki tortu.
  3. Udekoruj wierzch tortu lekko stężałą galaretką.
  4. Tort umieść w lodówce na minimum 3 godziny, najlepiej na całą noc, aby wszystkie warstwy dobrze się połączyły.

Schłodzony tort możesz podawać ze świeżymi truskawkami.

Komentarze