Tort chałwowo-czekoladowy z malinami
1
3 godz.
12 porcji
Trudne
Ciasta i desery

Tort chałwowo-czekoladowy z malinami

 Chałwa to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Dlaczego więc nie skusić się dzisiaj na wyśmienity tort chałwowy? Czasem, gdy skrada się do nas melancholia najprościej wpuścić ją do środka. A co jeśli krem chałwowy idealnie uzupełnia masa z nieco kwaśnych malin, przełamana dodatkiem słodkiej czekolady? Brzmi dobrze? A co powiesz na kawowo-migdałowy aromat, który urozmaica upieczony biszkopt kakaowy? Poznaj nasz tort chałwowy i wróć zmysłami do rodzinnego domu!

 

Produkty użyte w tym przepisie (3) Kup online

Lista składników 16

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

 

Tort chałwowy to nie tylko niebiański smak, ale także prawdziwe doznania wizualne. Soczyste owoce kuszą swoim kolorem, podkreślając elegancję i finezję tego deseru. Każdy kawałek tortu to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia, idealny na różnego rodzaju uroczystości i spotkania rodzinne. Chcesz, aby Twój tort wychodził idealnie za każdym razem? Czytaj dalej. 

Tort z dżemem porzeczkowym

Jeśli chcesz nieco przełamać słodycz tortu i umieścić w nim więcej owocowej nuty, dżem porzeczkowy nada się idealnie. Przekładając tort chałwowy, umieść na masie chałwowej pożądaną ilość dżemu, zanim przykryjesz ją biszkoptem.

Kolejnym sposobem na urozmaicenie tortu i zmniejszenie jego słodyczy jest zmiana składu ponczu. Zamiast kawy z amaretto możesz wykorzystać sok z cytryny rozcieńczony wodą lub herbatę (najlepiej Earl Grey z bergamotką). To będzie też dobre rozwiązanie, jeśli nie chcesz nasączać biszkoptu alkoholem.

Jeśli jest wręcz przeciwnie i zależy Ci na uzyskaniu bardziej słodkiego smaku, możesz wzbogacić cukrem pudrem zarówno biszkopt, jak i masę chałwową. 2 łyżki cukru pudru więcej mogą sprawić, że tort będzie bliższy Twoim oczekiwaniom.

Tort chałwowy — coś więcej na wierzch

Jeśli chcesz dodatkowo udekorować swój tort, ubij osobno 300 ml bitej śmietany. Dodaj do niej rozpuszczoną w wodzie łyżeczkę żelatyny pod koniec ubijania. Dzięki temu będzie bardziej sztywna. Tak wzmocnioną bitą śmietaną możesz zrobić na brzegach tortu ozdobne rozetki za pomocą choćby rękawa cukierniczego. Jeśli się spieszysz lub masz duży topper, zamiast owoców na wierzch sprawdzi się posypka czekoladowa. Smacznego!

 

Komentarze