Jak upiec doskonały biszkopt na tort?
Każdy cukiernik ma własną tajemnicę na równy i idealnie wypieczony biszkopt. W internecie znajdziesz wiele wskazówek na temat tego, jak upiec doskonałe blaty na tort.
Sekret udanego wypieku drzemie m.in. w odpowiednio przygotowanych składnikach. Ogrzanie produktów z lodówki, przesianie mąki, a także bardzo dokładne utarcie masła sprawia, że ciasto jest lekkie i puszyste oraz pozbawione grudek.
Warto zwrócić także uwagę na sposób pieczenia. Piekarnik powinien zapewniać stałą temperaturę wewnątrz, dlatego, aby uniknąć utraty ciepła, nie należy otwierać drzwiczek, kiedy ciasto jest w środku. Po upieczeniu warto pozostawić biszkopt na chwilę w środku, a dopiero po kilkunastu minutach wyciągnąć je razem z formą na kratę. Nie oddzielaj ciasta od foremki zbyt wcześnie, aby boki się nie oddzieliły.
Do czego wykorzystać resztki biszkoptu?
Przygotowałeś za dużą porcję biszkoptu? Zostało Ci ciasto po wykonaniu tortu? Możesz wykorzystać je do przygotowania np.:
- cake popsów. Wymieszaj pokruszony biszkopt z resztką kremu mascarpone i dodaj odrobinę masła orzechowego. Po połączeniu składników, uformuj z masy kule wielkości orzecha włoskiego, nabij je na patyczek i obtocz w rozpuszczonej Czekoladzie Mocno Mlecznej E.Wedel. Następnie umieść cake pops w pozycji horyzontalnej, aby polewa mogła zastygnąć. Gotowe!
- deseru z prażonymi jabłkami i bitą śmietaną. Pokruszone ciasto wsyp na dno szklanki. Jabłka usmaż na maśle z dodatkiem cynamonu. Gorące owoce przełóż do naczynia. Następnie schłodzoną śmietankę kremówkę ubij na wysokich obrotach, aż powstanie puszysty krem. Porcję bitej śmietany nałóż na wierzch deseru i podawaj od razu po przygotowaniu.
Uruchom wyobraźnię, a z pewnością stworzysz coś niepowtarzalnie pysznego!
Komentarze