Liczba porcji8
Łączny czas:1 godz. 15 min
Przygotowanie:60 min
Oczekiwanie:15 min
Poziom trudności:Średnie

Tartaletki z czekoladą i marakują

LISTA SKŁADNIKÓW:

  • Kakao - 3-4 łyżki kakao ciemnego z Ghany E.Wedel
  • 1,5 szklanki mąki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • Czekolada gorzka - 2 czekolady gorzkie E.Wedel
  • 350 g śmietany 30%
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 2-3 marakuje
  • 1 czekolada biała E.Wedel
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Karmelowe

PRZYGOTOWANIE:

  • 1

    Na stolnicy wymieszać mąkę z cukrem, kakao i masłem. Dodać jajko i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce minimum przez 15 minut.

  • 2

    Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 5 mm, wykroić kółka i włożyć do foremek na tartaletki. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą. Upieczone tartaletki posmarować wewnątrz roztopioną czekoladą i odstawić do wystudzenia.

  • 3

    W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę gorzką. Słodką śmietanę ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać do niej rozpuszczoną czekoladę. Dokładnie wymieszać mus. Na wierzch dodać 1 łyżeczkę miąższu z marakuji a całość przykryć warstwą musu czekoladowego. Podawać po schłodzeniu.

Oceń przepis:

SHARE:

DODAJ KOMENTARZ:

Nazwa użytkownika:

KOMENTARZE: