Tartaletki czekoladowe z solonym karmelem
1
2 godz. 30 min
15 porcji
Łatwe
Ciasta i desery

Tartaletki czekoladowe z solonym karmelem

Klasyczne połączenie karmelu z solą i dodatkiem gorzkiej czekolady to idealny pomysł na pyszny deser. Pięknie podane tartaletki czekoladowe uświetnią każdą ważną uroczystość i spotkanie ze znajomymi. Wypróbuj nasz przepis i przekonaj się jak pyszne słodkości możesz z niego przygotować!

 

 

Produkty użyte w tym przepisie (1) Kup online

Lista składników 12

Przygotowanie

Podobał Ci się ten przepis?

Warto wiedzieć

Poniżej znajdziesz kilka ciekawych wskazówek dotyczących przygotowania tartaletek.

Sekret idealnych tartaletek? Ciasto półkruche

Dlaczego do spodów na tartaletki potrzebna jest kwaśna śmietana? W przepisie w proporcjach 3:2:1 dodajemy kolejno: mąkę, masło i cukier puder. A na koniec jeszcze łyżkę śmietany. Jej dodanie (podobnie jak dodania jajka) pozwala uzyskać tak zwane ciasto półkruche, które nieco mniej kruszy się niż ciasto bez śmietany. 

Dlaczego ciasto półkruche jest lepszy rozwiązaniem niż ciasto kruche? Ponieważ krem czekoladowy, który na nie wylejesz jest dość mocno zbity po wystudzeniu. Kruche ciasto mogłoby się przez to bardzo kruszyć. Tartaletki z ciastem półkruchym łatwiej się je i podaje. Dzięki temu Twoi goście będą mogli cieszyć się smakiem deseru, zamiast martwić się okruszkami, których byłoby wszędzie pełno.

Jak przygotować kruche ciasto? 4 wskazówki

Jeśli jednak chcesz przygotować kruche ciasto do tartaletek lub innego deseru, wykorzystaj nasze cztery złote rady, by ciasto wyszło idealne:

  • dodaj żółtko jaja do ciasta – będzie wówczas bardziej sprężyste, ale nie namięknie, dzięki czemu nie straci nic ze swej kruchości;
  • nie wahaj się wstawić ciasta do lodówki na co najmniej kilka godzin – schłodzenie go sprawi, że ciasto nie nasiąknie, a co za tym idzie – nie straci kruchości. W lodówce przykryj je czymś koniecznie, możesz wykorzystać na przykład folię spożywczą;
  • przed włożeniem ciasta do pieczenia posmaruj je roztrzepanym białkiem – pod wpływem ciepła utworzy się skorupka, która będzie chronić ciasto przed nadmiernym absorbowaniem wilgoci z nadzienia;
  • wkładaj ciasto do dobrze nagrzanego piekarnika – w nierozgrzanym piekarniku masło się najpierw rozpuści, zamiast od razu upiec, co źle wpłynie na jakość ciasta. Jeśli w gorącym piekarniku brzegi tartaletek brązowieją zbyt szybko, pokryj je folią, a środek dopiecze się bez przypalenia.

Tartaletki czekoladowe bez foremek? To możliwe!

Jeżeli chcesz przygotować tartaletki, musisz wiedzieć, że foremki do kruchego ciasta nie są niezbędne. Tak jak większość sprzętów w kuchni, ten także możesz sprytnie zastąpić. W tym wypadku przyda Ci się blaszka do muffinek lub porcelanowe kokilki.

Jak przygotować tartaletki w blaszce do muffinek?

Z gotowego ciasta wycinaj kółka o średnicy nieco większej niż dno foremek na muffiny. Wykorzystaj do tego kubek lub szklankę. Kółka z ciasta umieść w foremkach wysmarowanych masłem. Tak przygotowane spody piecz przez 15 minut. Gdy będą gotowe możesz kontynuować przygotowanie czekoladowych tartaletek według głównego przepisu.

Krem z karmelem w nieco innej odsłonie

Jeśli chcesz przygotować karmel w nieco prostszej i bardziej kremowej formie, jest na to pewien sposób. Potrzebujesz do tego trzy składniki:

  • 450 g masy kajmakowej
  • cały serek mascarpone 
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 40 g Czekolady Klasycznej Gorzkiej 64% E.Wedel

Przygotowanie:

  1. Aby zrobić krem karmelowy, zamkniętą fabrycznie puszkę z kajmakiem gotuj zanurzoną w wodzie przez około dwie godziny. Po tym czasie odstaw go do ostudzenia;
  2. Gdy kajmak będzie się studził, ubij kremówkę na sztywno. Wymieszaj ją z serkiem mascarpone (dodawaj go po jednej łyżce);
  3. Kajmak dodaj jako ostatni. Mieszając serek łyżką, wlewaj masę wolnym strumieniem, aż uzyska pożądaną przez Ciebie konsystencję karmelu;
  4. Gotową masę wykładaj z pomocą rękawa cukierniczego lub szprycy na kruche spody. Na wierzch tartaletek czekoladowych możesz dodać posiekaną czekoladę.

Tak przygotowany krem karmelowy sprawdzi się także w przepisie na dużą tartę. 

Tartaletki czekoladowe - jakie wybrać dodatki?

Niezależnie od rodzaju karmelu, jakiego użyjesz do swoich tartaletek, możesz przełamać nieco ich słodycz z pomocą owoców i innych dodatków. Oto kilka smacznych propozycji:

  • banany – tam gdzie karmel i czekolada, tam te owoce wpasują się idealnie. Układaj banany na wierzchu deseru tuż przed podaniem, by plasterki nie ściemniały;
  • maliny, borówki, nasiona granatu – idealnie przełamią intensywnie słodki smak tartaletek. Te lekko kwaskowate owoce wniosą dużo świeżości do Twojego deseru;
  • popcorn – możesz śmiało przygotować go w mikrofali. Sprawdzi się zarówno zwykły solony, jak i maślany. Jeśli widziałeś w kinie popcorn o smaku "słony karmel", ta propozycja wcale nie wyda Ci się kontrowersyjna. Co więcej, takie tartaletki czekoladowe świetnie nadadzą się jako przekąski na wieczór filmowy.

Tartaletki czekoladowe z solonym karmelem to deser pełen zalet. Ich wyjątkowy, zróżnicowany smak to wynik idealnego połączenia głębokiej, gorzkiej czekolady i słonego karmelu, tworzącego kontrast, który zaskakuje i zachwyca kubki smakowe. Wrażenia sensoryczne, które dostarczają tartaletki, są równie ważne – od kruchego ciasta, przez aksamitny karmel, do gładkiej czekolady, różne tekstury tego deseru sprawiają, że jest on nie tylko smaczny, ale również przyjemny dla oka. 

Tartaletki są również elastycznym deserem, który możesz dostosować do indywidualnych preferencji, dodając do nich różne dodatki, takie jak orzechy, owoce czy krem. A co więcej, tartaletki czekoladowe z solonym karmelem są doskonałe na każdą okazję – od eleganckich przyjęć po zwykłe, codzienne popołudnia z filiżanką kawy.

Mieszaj składniki i baw się nadzieniami

Chcesz trochę zaszaleć i nieco zmienić przepis na upieczone tartaletki? Albo zaskoczyć swoich gości nowym smakiem? Oto kilka propozycji, z których możesz skorzystać, aby Twoje wypieki zawsze wychodziły pyszne!

Poszalej z kruchym ciastem

Przy wypiekach warto czasem próbować nowych rzeczy lub wykorzystać stare, ale w nowych odsłonach. By wzbogacić smak kruchego ciasta, możesz dodać do niego:

  • ekstrakt z wanilii;
  • aromat migdałowy (lub inny ulubiony);
  • odrobinę soku z cytryny;
  • trochę soli;
  • odrobinę zmielonych orzechów;

Jeśli chcesz, by ciasto było bardziej chrupiące, zastąp cukier puder cukrem białym. Pamiętaj jednak, że będzie on widoczny po upieczeniu w postaci małych brązowych kropeczek. Nie wpłynie to jednak w negatywny sposób na jego smak.

Możesz też przygotować kruche ciasto kakaowe. Wystarczy, że dodasz do przepisu na ciasto dwie łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel. W ten sposób tartaletki zyskają jeszcze bardziej intensywny smak.

Nadzienie z białą czekoladą

Masz ochotę na chrupiące tartaletki z innym nadzieniem niż karmelowe? Przygotuj wersję z białą czekoladą. Na jedną porcję kremu do tarteletek potrzebujesz:

  • 250 g serka mascarpone;
  • 80 g Czekolady Białej E.Wedel;
  • 80 g wiórków kokosowych (tę ilość możesz regulować wedle potrzeb).

Wykonanie:

  1. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Odstaw do lekkiego ostudzenia, uważaj jednak, aby nie stężała;
  2. W misie miksera umieść mascarpone i wiórki kokosowe. Wymieszaj je ze sobą;
  3. Do mascarpone i wiórek dodaj płynną czekoladę i wymieszaj całość ponownie;
  4. Wyłóż powstałe nadzienie na kruche ciasto do tarteletek;
  5. Udekoruj tartaletki wedle uznania. Smacznego!

Jeśli chcesz, na wierzch tartaletek możesz poukładać czereśnie. Przekrój je na pół, wydrąż pestki i umieść na wypiekach. Jeśli zastanawiasz się czy innymi owocami też będzie pysznie - oczywiście! Wybierz swoje ulubione i baw się smakami!

Krem z mascarpone

Wypieki z kremem mascarpone cieszą się dużą popularnością. Twoje tartaletki też mogą zachwycać połączeniem kruchego ciasta z pysznym kremem, który przygotujesz w domu. Wystarczy, że ubijesz 250 ml śmietanki kremówki z dwoma łyżkami cukru i 250 g serka mascarpone. W ten sposób powstanie domowy krem mascarpone. Jego największą zaletą jest to, że świetnie łączy się z niemal wszystkim dodatkami. Możesz dodać do niego:

  • galaretkę — rozpuszczoną, wystudzoną i lekko tężejącą. Wlej ją do bitej śmietany pod koniec ubijania i wymieszaj z mascarpone. Uzyskasz wówczas dowolny kolor kremu;
  • kakao — zdecydowanie najprostszy sposób na uzyskanie ciemnego kremu mascarpone. Dodawaj je jednak ostrożnie, jeśli używasz kakao o intensywnym smaku jak np. Kakao Ciemne z Ghany E.Wedel.

Na wierzchu takiego kremu (niezależnie od wariantu, który wykorzystasz) możesz układać fantazyjne wzory z owoców i ziół. Smacznego!

Komentarze